Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yli 15 000 ihmisen mielenosoitus päättyi Finlandia-hymniin

Peli poikki -mielenosoitus päättyi kello 15 Senaatintorilla. Eri mielenilmausten yhteydessä on otettu kiinni kolme ihmistä.

Uutisvideot: Helsingissä julistetaan "Peli poikki"
Tiina Forsberg,
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Rasismia ja väkivaltaa vastustavaan Peli poikki -mielenilmaukseen osallistui lauantaina yli 15 000 ihmistä. Mielenosoittajat marssivat Helsingin Kansalaistorilta Mannerheimintietä ja Aleksanterinkatua pitkin Senaatintorille.

Kulkueen saavuttua Senaatintorille poliisi arvioi paikalla olevan ainakin 15 000, ehkä jopa 20 000 ihmistä. Mielenosoitus sujui poliisin mukaan kokonaisuudessaan rauhallisesti. Tapahtuma päättyi sinfoniaorkesterin esittämään Finlandia-hymniin.

Ennen puoltapäivää Kansalaistorilla alkoi mielenosoitus suomalaisvastaista rasismia vastaan. Puoliltapäivin alkoi myös Rajat kiinni -mielenosoitus Narinkkatorilla. Poliisi kertoi paikalla olleen kymmenkunta ihmisiä.

Rajat kiinni -mielenosoitus piti järjestää ilmoituksen mukaan Kolmen Sepän patsaalla, mutta poliisi siirsi kokoontumisen Narinkkatorille. Mielenosoituksen järjestäjä ei suostunut siirtymään poliisin määräyksestä Kolmen Sepän patsaalta, joten poliisi otti miehen kiinni niskottelun takia.

Poliisi kertoo, että toinen ihminen on puolestaan otettu kiinni Kansalaistorilla "rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi" mielenilmauksen yhteydessä tämän kieltäydyttyä tottelemasta poliisin poistumiskäskyä.

Lisäksi iltapäivällä järjestettyä Aito avioliitto -mielenosoitusta häirinnyt henkilö otettiin kiinni Säätytalon kohdalla.

Lauantain mielenilmauksia vartioi Helsingissä kymmeniä poliiseja. Maakunnista ei ole kuitenkaan tarvinnut kutsua apujoukkoja, vaan valvonta hoidetaan keskittämällä joukkoja enemmän keskustaan ja joidenkin poliisien työvuoroja muuttamalla.

Mielenosoituksia järjestetään myös muissa kaupungeissa. Joensuussa ja Kuopiossa tapahtumat kulkevat nimellä "Emme suostu pelkäämään". Joensuun tapahtumassa on paikalla 200–300 ihmistä.

Kuopion mielenilmauksessa oli poliisin arvion enimmillään parisen sataa osallistujaa. Kuopiossa paikalla vieraili myös pääministeri Juha Sipilä, joka kertoi Ylelle, että äärijärjestöjen kielto etenee ja asiasta kerrotaan lisää maanantaina. Tilaisuus eteni rauhallisesti, tosin Suomen lippua heilutellut mies huuteli Kuopion torilla pääministerille kutsuen tätä petturiksi.

Myös ainakin Tampereella ja Jyväskylässä järjestetään rasismin vastaiset mielenosoitukset. Tampereen mielenilmauksessa oli paikalla satoja ihmisiä.

Suosittelemme