Hyppää sisältöön

Eläintensuojelija kammoaa hiirten loukuttamista: "Mieluummin valkopippuria lautaselle"

Eläintensuojelijan mielestä loukut ovat ongelmallisia paitsi siksi, että ne tappavat yksilöllisen eläimen, myös siksi, että ne eivät tapa nopeasti ja varmasti.

Hiiri.
Kuva: Yle
Riina Kasurinen

Suomen Eläinoikeuspuolueen varapuheenjohtaja ja Suomen eläinsuojeluyhdistyksen aktiivi Santeri Pienimäki pitää hiirten ja myyrien tappamista eettisesti arveluttavana. Eläinoikeuspuolueen ideologian keskiössä on ajatus siitä, että jokaisella eläimelle on itseisarvo, myös kylmää sisätiloihin pakenevilla hiirillä ja myyrillä.

– Hiirten loukkujen käyttämisessä on se eettinen ongelma, että siinä tapetaan eläinyksilö. Loukku ei myöskään valikoi lajia, minkä se tappaa vaan loukkuun voi päätyä myös suojeltu laji, kuten kontiainen, Pienimäki sanoo.

Eläinten ystävä on sitä mieltä, että jos loukkua välttämättä haluaa käyttää, pitäisi ainakin varmistua siitä, että se tappaa eläimen nopeasti ja 100 prosenttisen varmasti.

– Aika usein tappavat loukut ovat sellaisia, etteivät ne tapa varmuudella, vaan eläin voi jäädä kärsimään, Pienimäki sanoo.

Haittaeläimiltä saa ja pitää suojautua

Pienimäki lähtee siitä, että hiiret ja ihmiset voivat elää rinnakkain. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö haittaeläimiltä voisi suojautua. Se onnistuu esimerkiksi tarkastamalla talon tai mökin rakenteet ja tukkimalla pienimmätkin reitä, joista hiiri voi tunkeutua sisätiloihin.

– Siitä huolimatta meilläkin on mökillä joskus hiiriä tullut sisään.

Äänikarkotin saa Pienimäeltä myös siunauksen ainakin paljon eettisempänä keinona kuin hiirten tappaminen. Jos karkottimia käyttää kaiken aikaa, eivät hiiret tule myöskään pesimään sisälle, jolloin niiden pesimärauhaa ei häiritse karkotustoimillaan.

Pienimäki on kuitenkin onnistunut karkottamaan hiiret ja myyrät vanhan kansan viisaudella: valkopippurilla.

– Olemme laittaneet valkopippuria niihin paikkoihin, joista hiiriä saattaisi tulla sisälle. Pippuria voi laittaa ihan vaikka lautaselle. Sen jälkeen ei ole enää löytynyt hiiriä sisältä.

Toinen vanhan keino, hiirikissa puolestaan ei saa eläinten oikeuksien puolesta puhujalta ääniä. Vaikka loppu voi olla hiirelle luonnonmukainen ja nopea, ei kissan pitäminen ulkona vapaana ole kissan kannalta turvallista, Pienimäki toteaa.

Suosittelemme sinulle