Hyppää sisältöön

Myyräkuumetta nyt paljon, tauti voi tarttua takapihalta: "Oli kamala olo, en tosiaan toivo tätä kenelläkään"

Myyrien virtsasta leviävää virustautia on jälleen liikkeellä, kun myyriäkin on paljon. Myyräkuume voi viedä tiputukseen.

Maarit Piepponen takapihallaan
Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö

Maarit Piepponen ei osannut aavistaa, että myyräkuume voi tarttua omalta pihalta. Piepposen pihalla ei ole tartuntapaikoiksi miellettyä liiteriä tai puukasoja.

– Sairastuin syyskuun alkupuolella, maanantaina 12.9. menin lääkäriin, kun tuntui ettei henki kulje kunnolla ja oli pientä lämpöä ja päänsärkyä. Sain poskiontelontulehdusdiagnoosin ja ohjeen levätä, juoda paljon ja syödä tarvittaessa särkylääkettä, söinkin buranaa ja panadolia maksimiannokset.

Tauti paheni nopeasti, pari päivää myöhemmin Maaritilla oli jo 40 astetta kuumetta ja kovasta juomisesta huolimatta virtsaamisvaikeuksia. Saman viikon perjantaina hän sai näköhäiriöitä ja tutki oireisiin sopivia tauteja netistä.

– Kova kuume, päänsärky ja näköhäiriöt ilmiantoivat heti myyräkuumeen. Menin lääkäriin ja testi näytti myyräkuumetta, jouduin suoraan osastolle ja tiputukseen, kertoo Piepponen.

Ibuprofeeni ja myyräkuume syövät munuaisia

Ibuprofeenin käyttö loppui siihen, koska se voi aiheuttaa lisää munuaisvaurioita. Myyräkuume on vaarallinen juuri munuaisten toiminnalle, mutta kuolemanvaaraan se vie vain harvoin.

Myyräkuumetta silloin paljon, kun myyriäkin on runsaasti. THL tilastoi testatut tapaukset, ja niitä on tältä vuodelta 883, lähes sata viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Rajuimmillaan tauti vaikuttaa munuaisten toiminnan lisäksi näköön.

– Kauhea päänsärky jatkui kauan, ja lievempänä edelleen koko sairaalaviikonlopun jälkeisen viikon. On nivelikipuja ja lihaskipuja kaikkialla. Olo oli kuin jyrän alle jääneellä.

Tartunta omalta kaupunkipihalta

Maarit Piepponen epäilee saaneensa tartunnan omalta takapihaltaan, koska ei ole kesällä oleillut missään muualla, missä olisi pölissyt. Myyräkuumeella on pitkä, viikkojen itämisaika. Myyräkuume tarttuu myyrän virtsasta hengitysteitse. Osa tapauksista saattaa jäädä piiloon ja myyräkuumeen voi sairastaa tietämättään.

– Kuume, päänsärky, lihakivut, väsymys ja lievät virtsaamisvaikeudet voivat olla oireita, joiden vuoksi ei hakeudu lääkäriin, kertoo infektiotautien ylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Jos munuaisoireita on, lääkäriin on syytä hakutua. Koivula kertoo, että ankara myyräkuume voi viedä dialyysiin. Se on kuitenkin harvinaista.

– Vakavista oireista tyypillinen on näkökyvyn tilapäinen heikkeneminen, siten että ei näe enää kauas. Se johtuu silmien turpoamisesta munuaisten toiminnan tilapäisen heikkenemisen seurauksena.

Maarit Piepponen on nyt immuuni myyräkuumen aiheuttavalle Puumala-virukselle.

– Se on sentään hyvä, mutta en tosiaan toivo tätä tautia kenellekään. Oli niin kamala olo. 

Suosittelemme sinulle