Hyppää sisältöön

Tutkija vaaliväittelystä: Trump ei läpäissyt "temperamenttitestiä", Clinton onnistui

Tavanomaista ja ennalta-arvattavaa, kuuluu Yhdysvaltain tutkimuksen dosentin arvio Clintonin ja Trumpin ensimmäisestä vaaliväittelystä.

Trump ja Clinton kättelivät vaaliväittelyn jälkeen.
Demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump kohtasivat ensimmäisessä television vaaliväittelyssä tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa.
Varpu Kiviranta

Yhdysvaltain marraskuisten presidentinvaalien ehdokkaiden, demokraattien Hillary Clintonin ja republikaanien Donald Trumpin, ensimmäistä vaaliväittelyä mainostettiin kuin suurta urheilutapahtumaa, arvioi Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen Turun yliopistosta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

– Moni taisi pettyä. Väittelyssä ei ollut suuria yllätyksiä eikä dramatiikkaa, hyvin tavanomaista ja ennalta-arvattavaa keskustelua, Heiskanen kuvailee.

Kumpi sitten voitti väittelyn? Riippuu keneltä kysyy, Heiskanen vastaa.

– Toisten mielestä Clintonin asiallinen linja oli vahvempi, jotkut ovat sitä mieltä, että Trump onnistui tuomaan vahvempaa persoonallisuutta esiin, Heiskanen sanoo.

Heiskanen kallistuu Clintonin kannalle:

– Jos alkuasetelma on se, että väittelyssä testattiin Trumpin temperamenttia ja Clintonin miellyttävyyttä, Clinton onnistui paremmin tuomaan itsestään esiin sitä puolta, jota on kaivattu.

Heiskasen arvion mukaan Trump puolestaan ei läpäissyt temperamenttitestiä tässä väittelyssä.

– Trump aloitti rauhallisesti. Clinton pääsi nopeasti ärsyttämään häntä niin, että hän sortui keskeyttämiseen ja suoranaiseen huutamiseen, Heiskanen sanoo.

Tutkija uskoo molempien ehdokkaiden vedonneen esiintymisellään omiin kannattajiinsa.

Sittenkin torjuntavoitto Trumpille?

Clinton voitti muun muassa faktojen hallinnan kannalta, kommentoi Eurooppa-tutkimuksen verkostonjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Paradoksaalisesti Trump saattoi ottaa torjuntavoiton, hän kykeni esiintymään haastajana, Aunesluoma kuvailee.

Trump pitää faktojen tarkastusta pilkkanaan.

– Mitä enemmän faktoja tarkistetaan, sitä hauskempaa hänellä on, Aunesluoma sanoo.

Aunesluoma arvioi molempien ehdokkaiden olleen väittelyssä melko varovaisia.

Clinton veti pisteet kotiin valtiomiesmäisyydessä, Heiskanen luonnehti Ykkösaamun haastattelussa. Trumpin tukijat puolestaan kannattavat Trumpia, koska hän ei käyttäydy valtiomiesmäisesti. Trump painottaa Clintonin olevan urapoliitikko ja itse tulevansa järjestelmän ulkopuolelta.

– Ikään kuin hän ei republikaanien ehdokkaana itse olisi poliitikko, Aunesluoma huomauttaa.

Ennen 8. marraskuuta järjestettävää vaalia edessä on kova taistelu sitoutumattomien ja nukkuvien äänestäjien äänistä.

Yhdysvaltain ensimmäinen vaaliväittely on katsottavissa suomeksi tekstitettynä uusintana TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 11.05 alkaen.

Suosittelemme sinulle