Hyppää sisältöön

Trump ei lakkaa hämmästyttämästä asiantuntijoita – "Uhmaa kaikkia retoriikan lakeja valehtelemalla ja keskeyttämällä"

Kolme puheen, esiintymisen ja retoriikan asiantuntijaa arvioi Ylen aamu-tv:ssä Hillary Clintonin ja Donald Trumpin ensimmäistä vaaliväittelyä. Esiin nousivat tutut teemat: Hillary Clintonin asiantuntemus ja Donald Trumpin huulenheitto.

Donald Trump vaaliväittelyssä.
Katleena Kortesuo, Pekka Isotalus ja Risto Uimonen pohtivat Ylen aamu-tv:n sohvalla USA:n presidenttiehdokkaiden keinoja vaikuttaa äänestäjiin.

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden ensimmäinen vaaliväittely tuskin ratkaisee lopputulosta. Ylen aamu-tv:ssä vierailleet asiantuntijat pitivät Hillary Clintonia hyvin valmistautuneena ja hämmästelivät Donald Trumpin menestystä.

– On mielenkiintoista, kuinka Trump uhmaa kaikkia retoriikan lakeja jopa valehtelemalla ja keskeyttämällä, ja silti hänellä on aika monta amerikkalaista takanaan, sanoi viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo.

Tietokirjailija Risto Uimosen mukaan Trumpin linja on olla Trump.

– Trump muuttaa mielipiteitään aina yleisöjen mukaan. Se tekee Trumpin menestyksen hämmästyttäväksi. Tällaista ilmiötä meillä ei ole aiemmin ollut, Uimonen sanoo ja jatkaa:

– Aikana, jolloin asiaosaamisella pitäisi päteä, hän hallitsee keskustelua ja kampanjaa suunsoitolla, huulenheitolla ja showmiehenä.

Uimosen mukaan dynaamisesta ja Diili-tv-ohjelmaa vetäneestä Trumpista pursusi energiaa. Samoilla linjoilla oli Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus.

"Trump antaa aidomman vaikutelman"

– Trumpin viestintä on spontaania. Hän vaikuttaa aidommalta. Clinton ei sellaiseen pysty. Meillä oli vähän tällainen asetelma Suomessa, kun Esko Aho ja Tarja Halonen olivat vastakkain. Ahoa syytettiin silloin teflonpintaisuudesta ja Halosta pidettiin aidompana.

Trump yritti myös kääntää Hillary Clintonin valmistautumisen tämän tappioksi. Isotalus muistutti, että kyseessä oli amerikkalainen tv-väittely, joka voi olla suomalaisille vieras.

– Hyökätään suoraan toista kohtaan, puolustaudutaan ja kehutaan itseä, Isotalus kuvaili.

Asiantuntijoiden mukaan Trump hillitsi hieman itseään ja väisti hänelle esitetyt suorat kysymykset. Clinton onnistui kuitenkin horjuttamaan ja häiritsemään Trumpia ja pääsemään niskan päälle.

Seuraavat vaaliväittelyt ratkaisevat empivien äänet. Asiantuntijat kehottavat jatkossa kiinnittämään huomiota siihen, kumpi vie keskustelussa enemmän aikaa, kumpi puhuu päälle ja kumpi pystyy puolustautumaan.

Suosittelemme sinulle