Hyppää sisältöön

Clinton ja Trump kiistelivät Yhdysvaltain rotuongelmasta (videot)

Trump sanoi, että kaupunkien keskustat ovat hengenvaarallisia niissä asuville ihmisille väkivallan vuoksi. Trump yritti myös kritisoida demokraatteja rotukysymyksen avulla, mutta Clinton vastasi hänelle takaisin terävästi.

Uutisvideot: Trump: Rikollisuus hävittää afroamerikkalaiset yhteisöt
Uutisvideot: Trump: Rikollisuus hävittää afroamerikkalaiset yhteisöt
Mikko Kuusisalo

Presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyn puolivälin tienoilla väittelyn juontaja Lester Holt pyysi ehdokkaita kertomaan, miten nämä pyrkisivät parantamaan rotujen välisiä suhteita Yhdysvalloissa.

Clinton oli vastauksessaan melko sovitteleva.

– Rotukysymys on edelleen merkittävä haaste maallemme. Valitettavasti ihmisten rotu määrää yhä liian paljon. Usein se määrää sen, missä ihmiset asuvat, millaista koulutusta he saavat ja usein myös sen, miten oikeusjärjestelmä kohtelee heitä, Clinton aloitti.

Molemmat ehdokkaat viittasivat vastuksissaan viime aikaisiin välikohtauksiin Tulsassa ja Charlottessa.

Clintonin mukaan olisi palautettava luottamus yhteisöjen ja yleisöjen välille ja että poliisi on kolutettu parhaalla mahdolisella tavalla ja heillä on parhaat mahdolliset välineet. Heidän pitäisi olla hänen mielestään valmiit käyttämään voimakeinoja vain silloin, kun se on ehdottoman tarpeellista.

– Lain pitäisi kunnioittaa kaikkia ja kaikkien pitäisi kunnioittaa lakia.

Clinton viittasi myös suunnittelemaansa rikoslain uudistukseen sekä aserajoitusten tiukentamiseen ja aseväkivallan rajoittamiseen.

"Kaupunkien keskustat ovat kuin helvettiä niissä asuville"

Trump oli puolestaan melko jyrkkä vastauksessaan.

– Ministeri Clinton ei halua käyttää kahta sanaa vastauksessaan ja ne ovat laki ja oikeus. Ilman niitä meillä ei ole valtiota.

– Kaupunkiemme keskustat ovat niissä asuville ihmisille – afroamerikkalaisille ja latinoille – kuin helvettiä väkivallan vuoksi. Jengit kulkevat kadulla ja ampuvat ihmisiä. Ja usein nuo jengit muodostuvat ihmisistä, jotka ovat täällä laittomasti, Trump sanoi.

– Meidän on oltava vahvoja ja valppaita. Tällä hetkellä poliisi ei usein edes uskalla tehdä mitään ja meidän on suojeltava kaupunkiemme keskustoja, sillä rikollisuus tuhoaa afroamerikkalaiset yhteisöt.

Trump puolusti myös poliisin tekemiä henkilöetsintöjä, vaikka niitä on pidetty syrjivinä ja sanoi, että aseet on saatava pois pahoilta ihmisiltä, jotka niitä käyttävät.

"Minä valmistauduin työskentelemään presidenttinä"

Trump syytti demokraatteja siitä, että nämä unohdat afroamerikkalaiset heti vaalien jälkeen. Trump sanoi, että keskustoissa asuvia ihmisiä on kohdeltu vuosia huonosti, jotta demokraatit saisivat ääniä itselleen.

– Olen ollut joka puolella ja nähnyt tilanteen. Te päätitte pysyä kotona, Trump sanoi viitaten Clintoniin.

– He ovat hyvin pettyneitä poliitikkoihinsa ja siihen, mitä nämä ovat tehneet.

Clinton vastasi, että hän uskoo Trumpin kritisoivan häntä siitä, että hän käytti aikansa valmistautuakseen väittelyyn.

– Tiedätkö, mihin muuhun valmistauduin? Valmistauduin työskentelemään presidenttinä, Clinton sivalsi takaisin.

Suosittelemme sinulle