Hyppää sisältöön

Kustannusarvio nousi – Jääkö Nokia ilman pitkään puuhattua uutta kirjastoa?

Nokian kaupunginhallitus esittää, ettei monta vuotta vireillä ollutta kirjasto-monitoimitaloa rakenneta ollenkaan.

Nokian väliaikainen kirjasto
Nokian väliaikainen kirjasto sijaitsee liikerakennuksessa. Kuva: Terri Niemi / Yle
Anne Heino

Kustannusten merkittävä nousu voi kaataa Nokialla pitkään vireillä olleen kirjastohankkeen. Kaupunginhallituksen maanantaina tekemä päätös voi tarkoittaa, että suunniteltua uutta kirjasto-monitoimitaloa ei rakenneta ollenkaan ja toiminta jatkuisi vuokratiloissa.  Kaupunginhallitus päätyi esitykseensä äänestyksen jälkeen.

Kaupunginjohtaja Eero Väätäinen kertoo, että kirjaston alkuperäinen kustannusarvio kalusteineen oli 11 miljoonaa euroa. 

– Nyt summa on noussut 12,68 miljoonaan euroon, minkä päälle tulee vielä kalustus eli hanke maksaisi yli 13 miljoonaa.

Valtionosuutta kirjaston uudisrakennukselle on luvattu 2,7 miljoonaa euroa, mutta se edellyttää, että rakentaminen saadaan vauhtiin ensi vuonna. Väätäisen mukaan kohonneet kustannukset söisivät valtionosuuden kokonaan.

Kaupunginhallituksen maanantainen päätös ei välttämättä merkitse kirjastohankkeen hautaamista. Kaupunginjohtajan mukaan asiaa selvitetään edelleen ja vaihtoehtoja tutkitaan, minkä jälkeen asia tulee uudelleen kaupunginhallitukseen. Lopullisesti kirjaston rakentamisesta päätetään kaupunginvaltuustossa.

"Ikävä uutinen"

Nokialaisilla ja kaupungin kulttuuriväellä on ollut suuret odotukset tulevan kirjaston varalle, kertoo vapaa-aikajohtaja Satu Kankkonen.

– Siitä talostahan on ollut tarkoitus tulla paitsi kirjasto, myös merkittävä kulttuuritalo ja myös nuorisotilat on tarkoitus rakentaa sen yhteyteen.  Jo ennakolta saatu kuntalaispalaute on ollut pelkästään myönteistä eli kyllähän nokialaiset ovat odottaneet uuden kirjaston valmistumista ja hankkeen etenemistä.

Kankkosen mukaan kaupunginhallitus on pyytänyt asiantuntijalautakunnilta lausuntoja. Ainakin vapaa-aikapuoli aikoo lausunnossaan esittää, että hanke tavalla tai toisella voitaisiin toteuttaa.

Nokian väliaikainen kirjasto Tokmannin yhteydessä
Kuva: Terri Niemi / Yle

Satu Kankkonen katsoo, että kaupunginhallituksen esitys kirjaston toimimisesta vuokratiloissa on täysin uudenlainen suunnitelma.

– Se tullaan selvitysvaiheessa arvioimaan, että mitä vaikutuksia ratkaisulla tulisi olemaan Nokian kulttuuri-ja kirjastopalveluille.

Suosittelemme sinulle