Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkija: Peresille Nobel-palkinnon tuoneesta sopimuksesta jäljellä vain unelma

Oslon sopimus oli vahva yritys tuoda rauha Lähi-itään. Nyt aika on ajanut sen ohi, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Jasser Arafat, Shimon Perez ja Jitzhak Rabin saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994.
Jasser Arafat, Shimon Peres ja Jitzhak Rabin saivat Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1994. Kuva: GPO / Wikimedia Commons
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin edesmenneen presidentin Shimon Peresin elämän huippuhetki oli vuonna 1994, kun hän sai yhdessä pääministeri Yitzhak Rabinin ja palestiinalasijohtaja Jasser Arafatin kanssa Nobelin rauhanpalkinnon niinsanotusta Oslon sopimuksesta. Siinä hahmoteltiin puitteet Israelin ja palestiinalaisten kestävälle rauhanratkaisulle.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi Ylen haastattelussa, että tällä hetkellä Oslon sopimuksesta ei ole jäljellä juuri mitään. Oslon sopimus on lähestulkoon kuollut.

– Oslon sopimus oli aikansa tuote ja siihen liittyi suuri määrä optimismia, Juusola kertoo.

Hänen mukaansa niin Lähi-idän tilanne kuin maailmanpolitiikkakin ovat sellaisia, ettei Oslon mallin toteuttaminen ole realistista.

"Oslon henkeä" ei enää ole

Oslon neuvottelijat puhuivat paljon "Oslon hengestä", joka mahdollisti sopimuksen saavuttamisen. Juusola kuvailee Oslon henkeä:

– Jos siitä jotain on jäljellä, niin unelma siitä, että kumpikin osapuoli yhdessä pyrkisi aktiivisesti ratkaisemaan tämän konfliktin. Parhaimmillaan Oslon prosessin alkuaikoina Oslon henki oli juuri tätä.

Peresin ajatus oli, että Israelin juutalaiset ja palestiinalaiset arabit liittyisivät yhteen nimenomaan kaikkia hyödyttävän taloudellisen yhteistyön avulla.

– "Lähi-itää hallitsisivat pankit, eivätkä tankit".

Palestiinalaiset jääneet Syyrian sodan varjoon, mikä on vaarallinen tilanne

Hannu Juusola on todennut, että Lähi-idän uutisointia hallitsee nyt Syyrian sota. Sen varjoon on jäänyt palestiinalaisia koskeva konflikti, jota ei mitenkään ole vielä ratkaistu.

Koska palestiinalaisalueilla kytee jatkuvasti ja kansainvälinen yhteisö on jättänyt sen paljollti huomiotta, on vain ajan kysymys, milloin konflikti leimahtaa uudelleen, Juusela ennakoi.

Kun konflikti taas syttyy, kansainvälisen yhteisön on taas puututtava asiaan.

– Valitettavasti nämä yritykset ovat pääsääntöisesti - tai aina - liittyneet konfliktin hallintaan eikä sen sijaan ole pystytty tai edes haluttu pyrkiä ratkaisemaan konfliktia, Juusela harmittelee.

Suosittelemme