Hyppää sisältöön

Syyrian armeijan suuri maahyökkäys Aleppoon käynnissä

Syyrian armeija on ehkä päättänyt lopettaa Aleppon taistelut valtaamalla koko kaupungin. Ilma- ja tykistöiskut surmaavat siviileitä jatkuvasti.

Aleppo 28. syyskuuta.
Aleppo 28. syyskuuta. Kuva: Reuters
Yrjö Kokkonen

Syyrian armeija ja sitä tukevat puolisotilaalliset järjestöt aloittivat eilen tiistaina suuren maaoperaation Aleppon kaupungissa.

Kapinallisten kohteita on pommitettu tykistöllä ja ilmasta jo usean päivän ajan. Syyrian hallitus ja paikalla olevat toimittajat kertoivat armeijan hyökänneen usealla suunnalla.

Tiistain kuluessa armeija valtasi Farafiran kaupunginosan Aleppon keskustassa olevan historiallisen linnoituksen luoteispuolella. Uutiskanava al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) mukaan armeija yritti myös vallata Bab al-Antakyan kaupunginosan, mutta kapinalliset torjuivat hyökkäyksen kaksi tuntia kestäneen taistelun jälkeen. Myös Handaratin alueella Aleppon pohjoisosassa on taisteltu.

Tietoja taisteluista ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Ilmaisku tähdättiin sairaalaan

Aleppossa on kapinallisten hallitsemilla alueilla edelleen yli 200 000 siviiliä, joiden olot ovat äärimmäisen vaikeat sodan keskellä. Satoja siviileitä on kuollut viime viikolla päättyneen tulitauon jälkeen. Ruoka on vähissä ja vesihuolto tiettävästi poikki koko kaupungista.

Aleppon suurimpaan sotavammasairaalaan tehtiin ilmaisku aamuyöllä, kertoo sairaalan radiologi.

– Kone lensi ylitsemme ja alkoi ampua ohjuksia suoraan kohti sairaalaa. Romua putoili suoraan tehohoitopotilaiden päälle, radiologi kertoo.

Ilmahyökkäyksen kerrotaan tuhonneen sairaalan sähkön- ja hapentuotannon. Kaksi potilasta kuoli ja muut siirrettiin muualle. Saman koneen kerrotaan hyökänneen myös toiseen sairaalaan.

Sairaaloiden tilanne on jo kauan ollut katastrofaalinen, sillä lääkäreitä on vähän, ja sairaalat ovat aiemminkin olleet hyökkäysten kohteita, mitä pidetään sotarikoksena. Aleppossa on nyt toiminnassa vain kuusi sairaalaa.

Syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön tarkkailijat kertovat kranaatin osuneen lähelle leipomoa, jonka edustalla ihmiset jonottivat leipää. Useita ihmisiä kuoli.

Syyrian armeija ja kapinalliset ovat taistelleet Aleppon hallinnasta koko viisi vuotta kestäneen sisällissodan. Jos armeija saa kaupungin kokonaan haltuunsa, on kapinallisten vaikea jatkaa toimintaansa, arvioivat asiantuntijat.

Suosittelemme sinulle