Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rikostutkijat: Näin malesialaiskoneen tuhonnut Buk-ohjus tuotiin Venäjältä – ja palautettiin nopeasti

298 ihmistä kuoli malesialaiskoneen alasampumisessa Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

Uutisvideot: Animaatio Buk-ilmatorjuntajärjestelmän toiminnasta
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Malesialaisen matkustajakoneen tuhonnut Buk-ohjus tuotiin Ukrainaan Venäjältä ja laukaistiin Venäjä-mielisten separatistien hallussa olleelta alueelta, sanoo Hollannin johtama kansainvälinen tutkijaryhmä.

Tutkijat esittelivät todisteitaan tänään keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

1.  Buk-ohjus kuljetettiin Venäjältä

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tutkijoiden mukaan siepatut puhelutiedot osoittavat, että Buk-ohjusvaunu tuotiin Venäjältä Ukrainaan Suhodilskin lähiseudulla. Myöhemmin todistaja näki saattueen Jenakijevessä noin kello 8 aamulla 17. heinäkuuta 2014.

Donetskissa useat todistajat näkivät ohjusvaunun, ja siitä myös kuvattiin video. Saattue jatkoi kello 11 alkaen valtatietä pitkin kohti Snižneä. Matkan varrella useat henkilöt kuvasivat sitä.

Snižnessä ohjusvaunu purettiin kuorma-auton lavalta, ja se jatkoi matkaa yksin lopulliselle sijoituspaikalleen.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

2. Laukaisupaikka oli pellon laidassa lähellä Pervomaiskyia

Rikostutkijoiden mukaan läheltä Pervomaiskyin kylää laukaistu Buk-ohjus pudotti Malaysian Airlinesin lennon MH17 noin kello 16.20. Koneen jäänteet putosivat Graboven kylän liepeille.

Ohjuksen laukaisupaikkaa ei ole aiemmin nimetty näin tarkkaan. Paikka oli tutkijoiden mukaan tuolloin separatistien hallinnassa. Laukaisupaikalle pellon laitaan jäi palanut kohta, jonka paikalla käyneet toimittajat näkivät.

Muutamaa päivää myöhemmin otetussa satelliittikuvassa näkyy, miten osa pellosta on aurattu ja laidassa näkyy yhä mustunut kohta.

Matkustajakoneessa oli yhteensä 298 ihmistä, suurin osa heistä hollantilaisia. He kaikki kuolivat.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

3. Ohjusjärjestelmä vietiin heti takaisin Venäjälle

Tutkijoiden mukaan ohjusvaunu ajoi laukaisun jälkeen todennäköisesti takaisin Snižneen, missä se lastattiin jälleen kuorma-auton lavalle. Se kuljetettiin saman illan ja yön aikana Luhanskiin ja sieltä varhain aamulla 18. heinäkuuta Venäjälle.

Yöllisestä matkasta ei ole juurikaan valokuvia todisteeksi, mutta tutkijat sanovat saaneensa reitin pääosin selville puhelutietojen ja erään siirtelyssä mukana olleen separatistin lausunnon avulla. 

Tutkijoiden mukaan Luhanskissa kuvatulla videolla näkyy, että neljästä ohjuksesta jäljellä on enää kolme.

Rikostutkijoiden mukaan 100 ihmistä voidaan tavalla tai toisella liittää Buk-ohjuksen liikutteluun tai laukaisuun. Kaikki heistä eivät välttämättä ole epäiltyjä. Rikostutkinta jatkuu edelleen. Venäjä on toistuvasti kiistänyt sekaantuneensa tapaukseen.

Rikostutkijoiden todisteisiin voi tutustua katsomalla tiedotustilaisuudessa esitetyn videon. Sitä on käytetty jutun ja grafiikoiden lähteenä.

Suosittelemme sinulle