Hyppää sisältöön

Kuvauskopteri onnettomuuden yllä – Live-kuva helpottaa avuntarpeen arviointia

Mikkelissä harjoiteltiin lento-onnettomuustilannetta, jossa pelastajien apuna oli viisi live-kameraa. Reaaliaikainen kuva onnettomuuspaikalta kertoo esimerkiksi ensihoidolle nopeasti tiedon potilaiden tilanteesta.

Kuvauskopterilla voidaan välittää reaaliaikaista ilmakuvaa pelastusviranomaisille onnettomuuspaikan tilanteesta. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Mikkelissä harjoiteltiin keskiviikkona lento-onnettomuustilannetta, jossa lentokone on tehnyt hätälaskun. Valkeajärvellä Naumasen hiekkamontulla pelastustöitä kuvasi viisi reaaliaikaista kameraa. Yksi pieni drone-helikopteri välitti kuvaa ilmasta, kolme kameraa oli kiinnitettyinä pelastustyöntekijöihin ja yhdellä kuvattiin yleiskuvaa hiekkamontun reunalta.

– Viranomaiset pystyvät saamaan kuvaa yli oman toiminta-alueensa periaatteessa mistä tahansa, harjoituksen kameroista vastanneen Eye Solutionsin toimitusjohtaja Jorma Haikonen kertoo.

Onnettomuusharjoituksessa kahtia revennyttä lentokonetta esitti kaksi linja-autoa. Maassa makaa kaksi nukkea. Kuva: Vilma Ruokoski/Yle

Pelastustyöntekijöiden rintaan kiinnitetyt kamerat välittävät yksityiskohtaista kuvaa onnettuumuustilanteista ja loukkaantuneen saamista vammoista. Keskiviikkoisessa harjoituksessa rintakamerat oli kiiinnitetty ensihoidon työntekijälle, paloesimiehelle ja pelastusjohtajalle.

Harjoituksessa kameroiden välittämä kuva heijastettiin seinälle kutsuvieraiden seurattavaksi, mutta tositilanteessa kuvaa katsoisivat esimerkiksi sairaalassa potilaita odottavat lääkärit tai tilannekeskuksen työntekijät.

– Kuvista voidaan ennakoida potilaiden määrä ja se, missä kunnossa he ovat, Haikonen sanoo.

Hän kertoo reaaliaikaisen kuvan alentavan onnettomuuksien kustannuksia, koska ensimmäisten paikalta saatujen kuvien perusteella voidaan onnettomuuspaikalle ohjata oikea määrä apua ja kalustoa.

Eye Solutionsilla on Suomessa muutamia asiakkaita ja toimitusjohtajan mukaan tarve onnettomuuksien tilannekuvaan on kasvamassa.

Lämpökamera etsi uhreja maastosta

Lento-onnettomuusharjoituksessa uhreja näytteli 60 maskeerattua terveydenhoitoalan opiskelijaa. Osa heistä istui kahtia revennyttä onnettomuuskonetta esittävissä busseissa, ja osan rooliin kuului hortoileminen lähimaastossa. Tällä simuloitiin onnettomuuden uhrien mahdollista shokkitilaa.

Kuvauskopteriin vaihdettiin kesken harjoituksen lämpökamera, jonka avulla lähimaastoon lähteneitä uhreja etsittiin. Kopteri lensi harjoituksessa kerrallaan 20 minuuttia, jonka jälkeen se laskeutui maahan akun vaihtoa varten.

Onnettomuusharjoitukseen osallistui laajasti eri viranomaisia. Kuva: Vilma Ruokoski/Yle

Harjoitukseen osallistui laajasti pelastusviranomaisia, kuten Etelä-Savon pelastuslaitos, hätäkeskus, sairaanhoitopiiri, poliisi sekä puolustus- ja ilmavoimat. Harjoitusta valmisteltiin pitkään, ja se ulottui sosiaalisen median kriisiviestintään saakka. Kuinka tärkeää on harjoitella lento-onnettomuustilannetta?

– Kun yksikin kone lentää, se voi tipahtaa. Lentokoneita lentää tästä yli, ja meillä on Etelä-Savossa Savonlinnassa toimiva lentokenttä, pelastuspäällikkö Jyri Silmäri vastaa.

Suosittelemme sinulle