Hyppää sisältöön

Roundup-tuotteita poistuu markkinoilta – Tukes listasi kiellettyjä kasvimyrkkyjä

Markkinoille jää edelleen lukuisia tuotteita, joissa käytetään kiisteltyä torjunta-aine glyfosaattia.

Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.
Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky. Kuva: Yle
Kari Ikävalko

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kieltää yli kymmenen glyfosaatti-tuotteen myynnin. Tuotteiden käyttö kielletään siirtymäajan jälkeen kokonaan vuoden 2018 kevättalvella.

Kyse on glyfosaattivalmisteista, joissa on käytetty glyfosaatin tehoa vahvistavaa POEA-yhdistettä. EU kielsi aineen käytön kesällä ja Tukes on käynyt päätöksen jälkeen läpi kaikki ainetta sisältävät tuotteet.

Kaupoista on saanut yhdistettä sisältäviä tuotteita, kuten Monsanto-yhtiön Roundup-tuotteita ja niitä vastaavia valmisteita, muun muassa Roundup ja Rambo-nimillä.     

Kaikki markkinoilla olevat glyfosaattia sisältävät tuotteet eivät sisällä POEA:ta. Ainetta on käytetty Tukes:n tietojen mukaan 13 tuotteessa, jotka nyt poistuvat vähitellen myynnistä.

Tuotteiden koostumusta jo muutettu

Ainetta on käytetty vahvenneaineena ammattilaisille myytävissä tuotteissa. Tuotteiden myynti on vähentynyt viime vuosina, kun lisäaineen eli polyetoksyloidun talialkyyliamiinin haitoista on saatu uutta tietoa. Valmistajat ovat myös korvanneet POEA:ta uusilla aineilla.

Siirtymäajan jälkeen markkinoille jää neljäkymmentä glyfosaatti-valmistetta ilman POEA:ta. Osa on hyväksytty vain ammattikäyttöön ja käyttö vaatii ammattilaisilta kasvinsuojelututkinnon suorittamisen.

Maailman käytetyimmällä glyfosaatti-torjunta-aineella on väliaikainen käyttölupa EU:ssa ensi vuoden loppuun.

Muutamalla EU-maalla, kuten Suomella on tiukempi suhtautuminen glyfosaatin käyttöön. Sitä ei saa käyttää maataloudessa ennen puintia suoraan ruokapöytään päätyvien elintarvikkeiden tuotannossa.

Suosittelemme sinulle