Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Irakilaismiesten piirakat ovat jo pieni ilmiö Kuopiossa – "Tämä voisi olla kotikonsteilla kotouttamista"

Ahmed ja Mehdi tekevät mielellään piirakoita, sillä jatkuva odottaminen on piinaavaa.

Ahmed ja Mehdi irakilaiset miehet piirakka
Mehdillä ja Ahmedilla on nykyään hymy herkässä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Klaudia Käkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Jukka Antikainen sai Leväsen vastaanottokeskuksesta remonttiavukseen kaksi reipasta turvapaikanhakijaa. Miehet ystävystyivät ja lopulta Antikainen vaimonsa kanssa pyysi Ahmedia ja Mehdiä asumaan luokseen.

Ahmed ja Mehdi ovat perheellisiä, kolmekymppisiä miehiä ja Antikainen on nähnyt molempien haastattelupöytäkirjat. Hän on vakaasti sitä mieltä, että miehet todella ovat vaarassa kotimaassaan.

Irakilaiset hurmasivat suomalaispariskunnan ruoanlaittotaidoillaan ja itämaisilla mauilla.

Eräänä iltana Jukka Antikainen tajusi, että jos he ovat ihastuneet miesten tarjoiluihin, saattaisivat muutkin ihastua.

– Kolme viikkoa sitten saimme iltapalaksi todella hyviä piirakoita. Se yö meni sängyssä pyöriessä kun mietin, että miten saisin piirakat myyntiin, Antikainen kertoo.

Jukka Antikainen ja irakilaiset miehet piirakka
Jukka Antikainen ottaa talteen kuitit kaikista kuluista, joita piirakoiden tuotannossa syntyy. Tienatuilla rahoilla katetaan tuotantokustannukset ja leipurit saavat samalla taskurahaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

– On aika tuskallista seurata vierestä, kun pojat päivästä toiseen odottavat turvapaikkapäätöstä. Mietimme, että tämä voisi olla kotikonsteilla kotouttamista, jotta pojat saavat muuta ajateltavaa, Antikainen jatkaa.

Antikainen ryhtyi pohdinnoista tekoihin. Ennen kuin piirakat pääsisivät myyntiin oli paljon selvitettävää. Jukka Antikainen kuitenkin auttoi Ahmedia ja Mehdiä saamaan hygieniapassit ja yhteisymmärrys verottajankin kanssa löytyi. 

Piirakoiden leipominen siirtyi pian Antikaisten keittiöstä helluntaiseurakunnan tiloissa olevaan suurkeittiöön.

Antikaisen laatima teksti piirakkamissiosta päätyi ystävän kautta Facebookiin ja nyt Kuopion kauppahallissa käy tasaisesti ihmisiä kyselemässä piirakoiden perään. Toistaiseksi ainakin keskiviikkoisin, perjantaisin ja kysynnän mukaan myös lauantaisin kauppahallista saa siis aitoa irakilaista liha- ja kasvispiirakkaa.

Mehdi on kaksikon pääkokki ja hänellä on paljon sanottavaa häntä ja Ahmedia auttaneille ihmisille.

– Mietimme turvapaikkapäätöstä joka päivä, mutta on mahtavaa, että ihmiset pitävät piiraistamme. Haluamme kiittää ihan kaikkia: Jukkaa, hänen vaimoaan, helluntaiseurakuntaa ja kuopiolaisia, Mehdi sanoo.

Suosittelemme