Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yritykset rakastavat animaatiota, koska se näyttää sen mihin video ei taivu

Media-alan koulutuksessa pyritään vastaamaan kysyntään opettamalla animaation käyttöä sen eri muodoissa.

Animointia Lybeckerin opistolla Raahessa.
Kuva: Timo Nykyri / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhä useampi yritys käyttää nykyisin animaatiotekniikkaan perustuvia esitysmuotoja. Animaatioilla esitellään ja analysoidaan tuotteita ja tuotantoprosesseja. Niiden avulla voidaan esittää myös asioita ja ilmiöitä, joihin perinteiset esitystavat eivät edes taivu.

– Animaatiolla voidaan esimerkiksi näyttää, miten erilaiset laitteet toimivat, tai avata vaikkapa ihmiskeho ja näyttää miten siellä veri virtaa, kertoo raahelaisen Lybeckerin opiston media-alan opettaja Pekka Korhonen.

Ja sitten testataan, muokataan, testataan, muokataan, jotta se saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin.

Matti Turpeinen

Animaatiolla voidaan myös kuvata asioita, joita ei oikeastaan ole edes olemassa, kuten historian tai tulevaisuuden tapahtumia, ja sen avulla voidaan luoda keinotekoisia virtuaalimaisemia. Tyypillisiä käyttömuotoja ovat esimerkiksi suunniteltujen talojen tai koneiden mallit.

Yritysten esittelyvideoiden ja mainosten lisäksi animaatio soveltuu myös teollisten prosessien kuvaamiseen, ja animaatiolla voidaan rakentaa vaikkapa teollisuustuotantoa kuvaavia pelejä, joilla yritykset voivat esitellä omaa tuotantoaan sekä analysoida prosesseja.

Vanhat opit korvattava uusilla

Animaation tarpeen lisääntyminen näkyy myös koulutusvaatimuksissa. Yhä useammassa oppilaitoksessa yritetään vastata animaation ja pelimaailman haasteisiin.

Lybeckerin opiston opiskelija Matti Turpeinen on suunnitellut animaatiopelin Raahen Terästuotteen tuotantolinjasta.
Matti Turpeisen animaatiossa esitellään teollista prosessia. Kuva: Timo Nykyri / Yle

– Nykyisin tehdään yhä enemmän muiden alojen tarpeisiin prosessikuvauksia, kaikennäköisiä verkkokauppasysteemejä ja muita vastaavia, kertoo Lybeckerin opiston koulutusvastaava Jari Asukas.

Myös Raahen Lybeckerin medialinjalla opetellaan animaation käyttöä sen eri muodoissa. Pelien kehittelyn ja perinteisten animaatiovideoiden lisäksi koulutuksessa paneudutaan myös animaation mahdollisuuksiin teollisuudessa ja yritysmaailmassa.

Terästehtaan prosessit tietokoneruudulla

Opiskelija Matti Turpeisen aika on viime päivinä kulunut Raahen Terästuotteelle valmistuvassa animaatiossa. Siinä esitellään 3D-mallien ja kuvien avulla kuinka esimerkiksi suuret teräskappaleet valmistuvat.

Esittelyanimaation rakentaminen on pitkä prosessi.

– On tullut esimerkiksi paljon otettua valokuvia paikan päällä ja mitattua erilaisia mittasuhteita ja keskustelua siitä, millainen on hyvä maisema ja tausta animaatiossa, kuvaa Matti Turpeinen työn ensi vaiheita.

Varsinaisen animaation tekeminen on alkanut tekemällä kolmiulotteiset mallit esitettävästä kohteesta. Sen jälkeen siitä on rakennettu peliympäristössä tarvittavat toiminnot ja niihin liittyvät koodaukset.

– Ja sitten testataan, muokataan, testataan ja muokataan, jotta se saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin.

Suosittelemme sinulle