Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tim Burton Ylelle: "Minut leimattiin jo lapsena oudoksi"

Outous ei ole tietoinen valinta vaan sisäinen pakko, kertoo perjantaina ensi-iltansa saavan Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille -elokuvan ohjaaja.

Tim Burton
– En laita koskaan tiettyjä elementtejä elokuvaan, jotta se näyttäisi minun tekemältäni, sanoo Tim Burton. Kuva: 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tim Burtonin kädet vispaavat hänen puhuessaan ilmaa tavalla, joka tuo mieleen Saksikäsi Edwardin. Tukkapehkokin on sama. Johnny Deppin tulkitsema Saksikäsi Edward on ohjaajan nuoruuden traumoista syntynyt alter ego ja yksi Burtonin tunnetuimmista elokuvista.

Saksikäsi Edward -hahmon ruumiillistama ulkopuolisuuden tunne on keskeinen elementti Burtonin työssä. Tämä näkyy jälleen uudessa elokuvassa, jossa Miss Peregrinen lastenkodin asukit joutuvat piilottelemaan supersankarimaisten kykyjensä takia.

– Minut leimattiin lapsena eriskummalliseksi, vaikka tunsin itseni tavalliseksi. Minulle oli tärkeää, että tässä elokuvassa kykyjensä vuoksi vieroksutut hahmot ovat pohjimmiltaan aivan normaaleja lapsia, Burton selittää.

Emma ( Ella Purnell) ja Jake (Asa Butterfield)
Emma ( Ella Purnell) ja Jake (Asa Butterfield). Kuva: 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation

Tim Burton ei tuntenut varttuessaan kuuluvansa idylliseen Los Angelesin kotilähiöönsä. Kotoisa olo syntyi vain piirtäessä, halloweenin naamiaisaikana ja kauhuelokuvia katsoessa.

Näistä lapsuuden rakenuspalikoista syntyi elokuvallinen tyyli, joka on niin vahva, että "burtonimainen" on jo oma käsitteensä. Ohjaaja kokee sen kunnianosoituksena, mutta pelkää samalla lokeroitumista.

– En laita koskaan tiettyjä elementtejä elokuvaan, jotta se näyttäisi minun tekemältäni. Jos ajattelisin niin, en käyttäisi niitä. Kaikki kumpuaa jostain mihin voin samaistua, vaikka se olisi 20 vuoden takainen kokemus.

Hugh (Milo Parker) ja mehiläisiä.
Hugh (Milo Parker) ja mehiläisiä. Kuva: 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation

Oma tinkimätön tyyli on tuonut ohjaajalle huikeita kassamagneetteja, mutta myös taloudellisia mahalaskuja. Hollywood luottaa silti Burtoniin edelleen.

– Olen pystynyt tuomaan oman näkemykseni suuren budjetin elokuviin urani alusta alkaen. Se vaatii aina taistelua, mutta elokuvien tekeminen on taistelu jo itsessään.

"Pysy eriskummallisena" on Tim Burtonin uuden elokuvan tunnuslause. Ohjaajaa neuvo on palvellut hyvin. Burton myöntää silti auliisti, että outous ei yksin riitä.

– Olen ollut onnekas ja olen sitä edelleen.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille on Burtonin näköinen fantasiaseikkailu. 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation
Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille on Burtonin näköinen fantasiaseikkailu. Kuva: 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation

Suosittelemme sinulle