Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maksaisitko 1000 euroa kengistä, joita voisi käyttää vielä 50 vuoden päästä? – Sini tekee sellaisia

Mittatilauskengät maksavat kymmeniä kertoja enemmän kuin halpistennarit. Sulokas on savonlinnalainen kenkä- ja laukkumerkki, jonka jokainen pisto tehdään yrittäjän verstaassa.

Sini Hulkkonen verstaassaan
Sini Hulkkonen käyttää vintage-vaatteita ja suosii pin up-tyyliä, aina. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö
Avaa Yle-sovelluksessa

Käsityöyrittäjä, jalkinemuotoilija Sini Hulkkonen on kenkiensä ja laukkujensa paras mannekiini. Näyttävä nainen on kuin töidensä jatke tai kuva. Vaikka Sulokas-laukut ja -kengät ovat Sinin näköisiä luomuksia, hän sanoo asiakkaan saavan aina vaikuttaa mittatilauskenkien lopputulokseen.

– Minulla on upeita vakiasiakkaita. Siitä olen otettu, että he ovat päättäneet sijoittaa tällaiseen luksustuotteeseen, kuten käsintehty nahkalaukku ja mittatilauskengät ovat. Kenkiä muuten tilaavat enemmän miehet kuin naiset ja Oopperajuhlat tuovat asiakkaita.

Nyrkkeilyhanskat ovatkin kengät.
Sini Hulkkonen osallistui nyrkkeilyhanskoilla hulluttelukenkäkilpailuun Itävallassa ja sijoittui toiseksi. Nyrkkeilyhanskat ovat oikeasti kiilakorkoiset kengät. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Muotokieli menneestä, arvot vanhanaikaiset

Arvomateriaalit, käsityö ja pikkutarkka viimeistely tekevät laukuista ja kengistä hinnakkaita. Hulkkosen tuotteiden idea on, että ne on tehty kestämään vuosikymmeniä. Ajatuksena on, että tuotteella on paitsi menneestä ammentava muoto, myös "vanhanaikaiset arvot" – eli nämä voisivat olla olemassa vielä vuosikymmenien kuluttua. Kaikki on korjattavissa ja huollettavissa.

Valmistumassa oleva Oxford-mallinen kenkäpari.
Valmistumassa oleva mittatilauspari Oxford-mallisista naistenkengistä. Tähän pariin tehdään mahtumaan ortopedinen pohjallinen. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Sini Hulkkoselle laatu on tärkeintä, eikä mistään lähdetä oikomaan. Hän päättelee käsin laukkujen kymmenet langanpätkät, ompelee käyrällä suutarinneulalla pieniä pistoja kiiltonahkan uumeniin.  Valmistumassa olevan kenkäparin kärkeä hän muokaa käsin hiomalla.

Täällä tuoksuu nahka

Sulokas-kengät ja -laukut valmistuvat alusta loppuun verstaassa, joka on täynnä vuotia, ompelukoneita, nuppeja, ketjuja, remmejä, lankarullia, työkaluja, lankkeja ja lukuisia muita härpäkkeitä, joiden nimeä eivät tiedä kuin asiantuntijat. Yksi iso hylly on täynnä lestejä, niiden alla on iso rulla autonrenkaan pinnalta näyttävää kengänpohjakumia.

Sini Hulkkosen Sulokas-verstaasta.
Verstaassa on koneita, materiaaleja ja malleja, mutta valmiit työt ovat maailmalla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Hulkkonen perusti oman yrityksen heti kun valmistui jalkinemuotoilijaksi kaksi vuotta sitten. Hän arveli, ettei olisi saanut töitä kenkäteollisuudesta kuitenkaan ja omien ajatusten toetuttaminen oli tärkeää. Hän myös halusi asua Savonlinnassa. 

Vuosi sitten Hulkkosen yritys muutti Savonlinnan vanhalle rautatieasemalle, jonne on muodostunut käsityö- ja lifestyle- ja hyvinvointiyritysten rypäs.

Pitkän tähtäimen suunnitelmia

Koneita verstaaseen on löytynyt konkurssipesistä, mikä kertoo suomalaisen kenkäteollisuuden vähentyneen, mutta pienpajavalmistusta on sitkeästi.

– Haaveenani on, että kymmenen vuoden päästä täällä olisi myös hyllyssä myynnissä kenkiä, nyt kaikki menee mittatilausten kautta. Itsellenikään en ole ehtinyt tekemään kenkiä kuin opiskeluaikana.

Sini Hulkkonen työssään.
Sini Hulkkonen työssään. Hänen suunnittelemansa "Dream bag" kuvassa vasemmalla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Käyttölaukku sentään on oman suunnitelman mukainen "dream bag" eli juuri sellainen iso arkikäsilaukku, jollaista Sini ei ollut löytänyt. Muoto on vanhahtava, mutta moderni ja puhdaslinjainen, esittelee Sini kiiltonahkaista laukkuaan, joka tuo mieleen punatut huulet niin muodoltaan, kuin väriltäänkin.

Pin up harrastuksena

Sini Hulkkonen on paitsi jalkinemuotoilija ja käsityöläinen, myös pin up-malli Charming Sin Derby. Sinihiuksisena ja tatuoituna hän on tuonut 40-50-lukuun perustuvan vintage-tyylinsä tähän päivään.

– Olen kuitenkin aika rock, 40-50-luvulla olisin tämän näköisenä ollut varmasti sirkuksessa, Sini nauraa.

Sini Hulkkonen tekee kenkää.
Sini Hulkkonen työssään, tekemässä kenkää. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Charming Sin Derbynä esiintyminen on osa Hulkkosen myyntityötä, mutta myös itsensä haastamista. Hän kilpailee viikonloppuna Lahdessa jenkkiautonäyttelyn yhteydessä järjestettävässä pin up-kisassa. Oma Mustang "vuosimalli on 1964 ja puoli" jää kuitenkin Savonlinnaan talliin.

Vaikka pin up ja fiftarityyli läpäisee Sinin ulkonäön ja elämäntavan, Lahteen lähtee myös Sulokas-luksuslaukkuja myyvä myös yrittäjä-Hulkkonen. Niinpä kilometrejä niellään hieman Mustangia taloudellisemmin.

Suosittelemme