Hyppää sisältöön

Ruotsidemokraattien Venäjä-kytköksistä kohu: Pääsivätkö trollit soluttautumaan valtiopäiville?

Ruotsin media on penkonut ruotsidemokraattien Venäjä-kytköksiä syyskuussa. Nyt vadille vaaditaan valtiopäiväedustajan päätä.

Kuvakaappaus Aftonbladet.se-nettisivuilta, kuvassa Alexander Fridback.
Kuvakaappaus Aftonbladet.se-nettisivuilta, kuvassa Alexander Fridback. Kuva: Aftonbladet.se
Paula Tapiola

Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmässä on työskennellyt kaksi henkilöä, joita epäillään Ruotsin mediassa Venäjän trolleiksi. Toinen on joutunut eroamaan, toinen on suljettu valtiopäiviltä. Valtiopäiväryhmien puheenjohtajat ovat keskustelleet tapauksista ja valtiopäivien turvallisuudesta.

Myös ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth on sekaantunut skandaaliin. Hän palkkasi kummankin miehen puolueen palvelukseen. Sanomalehti Expressen vaatii tänään perjantaina hänen eroaan pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Sanomalehti Aftonbladet ja Ruotsin radio ovat paljastaneet useissa jutuissa valtiopäiväkansliassa työskennelleen Alexander Fridbackin ja poliittisen sihteeri Dick Abrahamssonin Venäjä-kytköksiä syyskuussa.

Fridback käyttää useita eri nimiä

Alexander Fridbackin henkilöllisyyttä koskevat epäilykset nousivat esille syyskuun alussa. Aftonbladet kertoi (siirryt toiseen palveluun) tämän esiintyneen väärillä nimillä toimittajana ja mielipidekirjoittajana. Eri rooleissaan hän otti eri kannan esimerkiksi maahanmuuttoon.

Fridback esimerkiksi kirjoitti Tobias Lagerfeldtin nimellä mielipidekirjoituksen, jossa hän vaati äänioikeutta turvapaikanhakijoille ja paperittomille. Sitten hän levitti mielipidekirjoitusta Twitterissä Egor Putilovin nimellä ja vastusti omaa vaatimustaan.

Kohuvaatimus herätti paljon huomiota ruotsalaisilla maahanmuuttoa vastustavilla sivustoilla.

Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja Lena Melin epäili, että Fridbackin jäljet johtivat Venäjälle.

– Mikään ei viittaa siihen, että Alexander Fridbackilla olisi yhteyksiä Venäjälle. Paitsi hänen toimintatapansa. Venäjä toimii mielellään kansallismielisten ryhmien ja puolueiden kautta ja yrittää horjuttaa yhteiskunnan vakautta, hän kirjoitti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Propagandavideo vihasivustolle

Syyskuun puolivälissä Aftonbladet kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Alexander Fridback ja ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth olivat tehneet yhdessä maahanmuuton vastaisia propagandavideoita, jotka julkaistiin ruotsalaisella vihasivustolla Avpixlatilla.

He matkustivat yhdessä Kreikkaan kuvaamaan videon. Valtiopäivät maksoi Ekerothin matkan. Fridback on kertonut olleensa mukana Ekerothin määräyksestä. Propagandavideoiden tarkoituksena oli kuvata Eurooppaan saapuvat pakolaiset elintasopakolaisina.

Ennen matkaa Fridback kirjoitti Ekerothille sähköpostin, jonka Nyheter Idag-sivusto (siirryt toiseen palveluun) julkaisi.

– Tarkoituksena on, että videoista tulisi journalistisempia, lyhyitä juttuja, jotka voisivat toimia lausuntoina – liikkuvia kuvia kaaoksesta ja kurjuudesta, taustalle dramaattista musiikkia ja kertojaääni, joka kertoo, miten kaikki on huonosti ja vain huononee entisestään. Tekstejä, joissa on lyhyitä, järkyttäviä tosiasioita.

Ekeroth ei halunnut vastata matkaa tai Fridbackia koskeviin kysymyksiin Aftonbladetille. Sähköpostissa hän kirjoitti, että Kreikan-matka oli ollut opintomatka, jonka tarkoituksena oli tutustua siirtolaiskriisin vaikutuksiin Kreikassa.

Epäilyttävä talokauppa venäläiseltä

Aftonbladetin paljastuksen jälkeen Ruotsin radio alkoi tutkia (siirryt toiseen palveluun) Alexander Fridbackin toimia tarkemmin. Kävi ilmi, että Fridback oli sekaantunut epäilyttäviin kiinteistökauppoihin venäläisen liikemiehen kanssa.

Liikemies on rikollinen, ja hänet on tuomittu pietarilaisessa oikeudessa rikoksista.

Fridback osti hänen talonsa Tukholman lähistöltä vuonna 2014 kuudella miljoonalla kruunulla eli noin 62 000 eurolla. Liikemies oli itse maksanut talosta puolet enemmän pari vuotta aiemmin.

Fridback myi talon saman tien 12 miljoonalla kruunulla. Hän nettosi kaupasta kuusi miljoonaa.

Turvallisuusuhka valtiopäivillä

Ruotsin valtiopäivätalo Tukholmassa.
Ruotsin valtiopäivätalo Tukholmassa. Kuva: Mauritz Antin / EPA

Ruotsin puolustuskorkeakoulun uhkakuvia ja terrorismia tutkivan laitoksen johtaja Lars Nicander piti kauppaa hyvin epäilyttävänä.

– Tässä täytyy olla kyse jonkinlaisesta vastapalveluksesta tai jonkin toisen laskuun tehtävän työn käyttöpääomasta, arvioi Nicander Ruotsin radiolle.

Hänen mielestään Fridback muodosti turvallisuusuhkan valtiopäivillä.

– Siellä voi kuulla luottamuksellisia keskusteluja, esimerkiksi puolueiden kannoista Nord Stream -kaasuputkeen, Natoon ja kauppasopimuksiin. Sinne voi jopa asentaa salakuuntelulaitteita, huomautti Nicander.

Alexander Fridback eroaa

Päivää Ruotsin radion talokauppapaljastuksen jälkeen Alexander Fridback ilmoittaa eroavansa tehtävistään ruotsidemokraattien valtiopäiväkansliassa. Hän kertoo Aftonbladetille sähköpostitse (siirryt toiseen palveluun), että päätös on hänen omansa.

– Henkilönä jolla on venäläinen syntyperä, minusta tuli helppo tapa hyökätä ruotsidemokraatteja vastaan ja tuhria heidät Putinilla. Valitettavasti media-Ruotsissa ei tarvita nykyään sen enempää. En halua olla väline, jota mediat käyttävät puolueen mustamaalaamiseen, kirjoitti Fridback.

Hänen mielestään median hänestä esittämät väitteet olivat perättömiä, ja hän valitti, ettei ollut saanut mahdollisuutta vastata niihin. Aftonbladet oli kuitenkin pyytänyt Fridbackilta kommentteja esittämiinsä väitteisiin, ja tämä oli jättänyt vastaamatta suurimpaan osaan kysymyksiä.

Ekerothin puoluesihteeri syyniin

Fridbackin erottua, Ruotsin median katse on kääntynyt valtiopäiväedustaja Kent Ekerothin puoluesihteeriin Dick Abrahamssoniin. Hela Hälsinglandin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Abrahamssonilla on yhteyksiä uusinatseihin, mutta hän on myös esittänyt venäjämielistä propagandaa Facebookissa.

Abrahamssonin mielestä ainoa televisiokanava, joka kuvaa todellisuutta, on Venäjän valtion omistama RT. Hän ihailee avoimesti Venäjän presidentti Vladimir Putinia, jota hän pitää suurena valtiomiehenä. Hän on merkinnyt Ekerothin useisiin päivityksiinsä.

Ruotsidemokraatit esti Abrahamssonin pääsyn valtiopäivätaloon keskiviikkona. Puolue ei ole halunnut kertoa, mikä Abrahamssonin lausunnoista oli eristämisen syy.

Mattias Karlsson.
Mattias Karlsson. Kuva: Pontus Lundahl / EPA

– Siihen on useita syitä, mutta yksi tärkeä syy on, että tämän henkilön lausunnot ovat täysin ristiriidassa ruotsidemokraattien kantoihin joissakin asioissa. Siksi haluamme arvioida uudestaan, voiko tämä henkilö työskennellä valtiopäiväkansliassa, ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Mattias Karlsson sanoo Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Onko valtiopäivillä turvallista?

Valtiopäiväpuolueiden ryhmäjohtajat kokoontuivat keskustelemaan valtiopäivien turvallisuudesta ruotsidemokraatteja koskevien paljastusten vuoksi keskiviikkona. Puolueet tekevät itse turvatarkastuksen henkilökunnastaan.

– Ei ole mitään väliä, kuinka monta aseistettuja vartijaa meillä on valtiopäivien ulkopuolella, jos puolueet hutiloivat ja päästävät sisään ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä täällä, sanoo keskustapuolueen ryhmäjohtaja Anders W Jonsson Ruotsin radiossa (siirryt toiseen palveluun).

Hän on vaatinut selvitystä Alexander Fridbackin tapauksesta. Selvityksen valmistuttua valtiopäiväryhmät pohtivat, miten varmistetaan, että vastaavaa ei tapahdu uudestaan.

Ruotsidemokraattien mukaan puolue oli pyytänyt turvallisuuspoliisi Säpoa tekemään Alexander Fridbackista turvallisuustarkastuksen. Säpo teki Fridbackista vain rekisteritarkastuksen, jossa tarkastetaan mahdollinen rikosrekisteri, rikosepäilyrekisteri ja Säpon oma rekisteri.

Ruotsidemokraattien ryhmäjohtaja Mattias Karlsson väittää, että Fridbackin koskevat mediatiedot ovat pelkkää spekulaatiota.

– Kukaan ei ole todistanut, että hän olisi tehnyt jotain laitonta tai että hän ylipäätään olisi turvallisuusriski, sanoi Karlsson Ruotsin radiossa (siirryt toiseen palveluun).

Ekeroth: En luota Venäjään

Kent Ekeroth kuvattuna vuonna 2011.
Kent Ekeroth. Kuva: Janeric Henriksson / EPA

Valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth kommentoi Alexander Fridbackin ja Dick Abrahamssonin tapauksia ensimmäistä kertaa torstaina. Median mukaan juuri Ekeroth palkkasi molemmat miehet puolueen palvelukseen.

Ekeroth kiistää sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun), että hän olisi palkannut Fridbackin. Hän myös pitää Fridbackia koskevia mediaväitteitä epämääräisinä.

– Te haluatte yhdistää hänet Putiniin, mutta en ole nähnyt mitään siihen viittaavaa. Kummastelen, mistä olette keksineet yhteyden. Tiedän, että se on kuva, josta pidätte, mutta en ole nähnyt mitään, mikä tukisi sitä kuvaa, sanoo Ekeroth SvD:ssä.

Ekeroth myöntää, että Fridbackin kiinteistökaupat vaikuttavat epäilyttävältä. Hän väittää, ettei ole työskennellyt Fridbackin kanssa ja korostaa, ettei ole kuullut, että tämä olisi tehnyt huonoa työtä tai mitään epäilyttävää valtiopäiväkansliassa.

Ekeroth on esiintynyt useita kertoja RT-televisiokanavalla, mutta sanoo suhtautuvansa Putinin epäillen.

– Olen kriittinen sekä Venäjän että Putinin suhteen. En luota niihin pennin vertaa. En ole koskaan luottanutkaan. Näkemykseni on hyvin kriittinen, kuten koko puolueen näkemys, sanoo Ekeroth.

"Ekeroth pitäisi erottaa"

Sanomalehti Expresseniä Ekerothin selitykset eivät vakuuttaneet. Lehti vaatii tänään perjantaina pääkirjoituksessaan ruotsidemokraattien puoluejohtajaa Jimmie Åkessonia erottamaan Ekerothin.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Kuva: Anders Wiklund / EPA

Pääkirjoituksessa huomautetaan, että Ekerothilla on useita lonkeroita venäjämielisiin piireihin länsimaissa, muun muassa Marine Le Penin Kansallisen rintaman ja Nigel Faragen Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolueen kautta.

– Vaikka oikeastaan se on päinvastoin. Venäjä on levittänyt lonkeroitaan äärioikeistolaiseen ja muukalaisvihamieliseen ympäristöön Euroopassa. Se ei ole sattumaa. Marginaaliryhmiä, olivatpa se poliittisia äärijärjestöjä, rokotteiden vastustajia tai geenimuuntelun vastustajia, pidetään erityisen alttiina vaikutusyrityksille ja indoktrinaatiolle.

Suosittelemme sinulle