Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkimus: Mehiläisillä on tunteita

Brittitutkijat havaitsivat, että makea lisää mehiläisissä optimismia ja ripeyttä aivan kuten ihmisissä.

Mehiläinen laventelinkukassa.
Mehiläinen etsimässä makeaa. Kuva: Sven Hoppe / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuore brittitutkimus laajentaa entisestään niiden eläinlajien joukkoa, joilla näyttää olevan kyky tunteisiin. Ei ole kauankaan siitä, kun ihminen luuli itsensä ainoaksi tunteikkaaksi eläinlajiksi.

Lontoolaisen Kuningatar Maryn yliopiston tutkijat tarkkailivat mehiläisten käytöksen muuttumista, kun ne saivat pisaran sakkaroosiliuosta. Vertailuryhmä joutui tyytymään veteen.

Myönteinen kokemus vaikutti samoin kuin ihmiseen: palkinnon saaneet mehiläiset tulkitsivat kaksi vaihtoehtoa tarjoavan tilanteen optimistisemmin kuin palkitsemattomat, kertoo tutkimusta johtanut Clint Perry.

Makea häätää pelkoa

Kokeessa osa mehiläisistä sai sakkaroosia sinisestä kukasta ja osa pelkkää vettä vihreästä kukasta. Kun tarjolla oli sini-vihreä kukka, sakkaroosia saaneet lensivät sen luokse 6o prosenttia nopeammin kuin vettä siemaisseet.

Sakkaroosia saaneet mehiläiset näyttivät myös toipuvan säikähdyksestä nopeammin kuin makeatta jääneet toverinsa. Testissä mehiläisiä vangittiin lyhyeksi aikaa ja päästettiin sitten takaisin lentoon, aivan kuin ne olivat päässeet pakenemaan hämähäkin hyökkäystä. Makeaa saaneet palasivat puuhiinsa muita nopeammin.

Selkärangattomuus ei estä tuntemasta

Ihmisillä makean ruoan on havaittu lisäävän positiivisia tuntemuksia ja parantavan huonoa tuulta. Vastasyntyneillä se vähentää epämiellyttävien tilanteiden laukaisemaa itkuisuutta,  kertoo tutkimukseen osallistunut Luigi Baciadonna.

Mehiläiskokeiden tulokset tukevat sitä käsitystä, että myös selkärangattomilla ja hermostoltaan yksikertaisina pidetyillä eläimillä on tunteiden kriteerit täyttäviä tiloja, Science-lehdessä julkaistu tutkimus summaa.

Tutkijat toivovat, että heidän tuloksensa auttavat osaaltaan selvittämään, miten tunteet ovat kehittyneet ja millaisia aivojen tunnemekanismit pohjimmiltaan ovat.

Suosittelemme