Hyppää sisältöön

Mediamylläkkä MH17:n ympärillä alkoi kaksi vuotta sitten – katso tästä viisi käännettä

Suomessa tehtyihin ohjuskokeisiin odotetaan selkoa kello 16.15 alkavassa tiedotustilaisuudessa, jossa presidentti Niinistö ja ulkoministeri Soini kommentoivat asiaa.

Malesialaisen lentokoneen osa lähellä Grabovon kylää 20. heinäkuuta 2014. Kuva: Robert Ghement / EPA

1. Mitä tapahtui MH17:lle?

Malaysia Airlinesin lento MH17 räjähti ilmassa 17. heinäkuuta 2014 Itä-Ukrainassa. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Suurin osa matkustajista oli hollantilaisia.

Spekulaatiot Venäjän osallisuudesta lentokoneen putoamiseen alkoivat heti. Venäjä on alusta lähtien kiistänyt osallisuutensa.

2. Kone pudotettiin venäläisvalmisteisella Bukilla

Hollantilainen onnettomuustutkintalautakunta päätyi syksyllä 2015 julkaistussa raportissaan siihen, että kone ammuttiin alas venäläisvalmisteisella Buk-ilmatorjuntaohjuksella.

Samaan tulokseen tuli kansainvälinen rikostutkijaryhmä, joka julkaisi raporttinsa tämän viikon keskiviikkona.

3. Buk ammuttiin separatistialueelta

Rikostutkijat osoittivat raportissaan lisäksi tarkan paikan, josta ohjus heidän mukaansa ammuttiin. Pellonlaita Pervomaiskiyn kylän liepeillä oli kesällä 2014 Venäjä-mielisten separatistien hallussa.

Tutkinnoissa ei ole otettu kantaa siihen, kuka on vastuussa ohjuksen laukaisusta.

4. Rikostutkijoita varten tehtiin salainen ohjuskoe Suomessa

Hollantilaislehti De Telegraaf paljasti tiistaina, että Suomessa on tehty Buk-ohjuksen koeräjäytys kansainvälistä rikostutkintaa varten.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) vahvisti Ylelle, että Suomessa on tehty salainen ohjuskoe, joka liittyy MH17-koneen alasampumiseen.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoi keskiviikon A-studiossa, että valiokuntaa ei ollut informoitu asiasta. Salolainen arvioi, että syynä oli asian arkaluonteisuus.

– Venäjä on tässä eräs tekijä, joka otetaan huomioon, Salolainen sanoi tuolloin.

5. HS: Kokeen tuloksia ei saatu raporttiin, Suomi panttaa tietoa

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi tänään perjantaina, että Suomessa tehdyn kokeen tuloksia ei voitu käyttää rikostutkijoiden raporttiin.

Kansainvälisen rikostutkijaryhmän hollantilainen johtaja Gerrit Thiry sanoi HS:lle, että Suomi on antanut tulokset Hollannille. Vielä tarvittaisiin erillislupa jakaa tulokset muille ryhmässä mukana oleville maille.

Keskusrikospoliisista kommentoitiin HS:lle, että oikeusapuprosessi on kesken eikä asiaan liity dramatiikkaa.

Presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) kommentoivat Suomessa tehtyjä ohjuskokeita tänään tiedotustilaisuudessa kello 16.15 alkaen. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana.

Suosittelemme sinulle