Hyppää sisältöön

Historiallinen tehtävä ohi, Rosetta-luotain tuhoutui komeetan pintaan

Tutkijoiden tunteet ovat ristiriitaiset, sillä Rosettaa ei enää ole, mutta sen välittämissä tiedoissa on tutkimista vielä pitkään.

Piirroskuvassa Rosetta on vielä Maan ja Kuun tuntumassa, josta matka alkoi 12 vuotta sitten. Kuva: C. Careua / Esa /EPA
Anniina Wallius

Euroopan avaruusjärjestön Esan Rosetta-luotain on päättänyt historiallisen tehtävänsä putoamalla 12-vuotisen ja yli kuuden miljardin kilometrin mittaisen lentonsa päätteeksi komeetalle, jota se seurasi kahden viimeisen elinvuotensa ajan.

Rosetta sai aplodit Saksassa Darmstadtissa sijaitsevalta lennonjohdolta, kun ruudut näyttivät Rosettan rysähtäneen komeetan jäiseen pintaan ja signaalin katkenneen. Pitkän etäisyyden vuoksi Rosettan tuhosta oli silloin kulunut jo 40 minuuttia.

Rosetta-projektin tutkija Matt Taylor kuvasi tunteitaan katkeransuloiseksi ja ristiriitaisiksi. Hän myönsi jäävänsä kaipaamaan Rosettaa, mutta tuho ei merkitse loppua, vaan Rosettan havainnoissa riittää astronomeille tutkimista vielä vuosiksi.

Rosetta lähetti tietoa kuolemaansa asti

Rosettan pudotus kiertoradalta 67P/Churyumov-Gerasmenko-komeetan pinnalle kesti 14 tuntia. Lopuksi vauhti hidastettiin sellaiseksi, että ripeästi kävelevä ihminen on yhtä nopea.

Pudotuksen aikana Rosetta lähetti Maahan arvokkaita havaintoja alueelta, jota ei ollut aiemmin päästy tutkimaan. Ensi kertaa saatiin lähituntuma alle kahden kilometrin korkeudessa sijaitsevaan vyöhykkeeseen, jossa komeetan kehä muuttuu jäästä kaasuksi.

Rosettan jäähyväislahjoja olivat myös lämpötilan ja painovoiman mittaukset ja lähikuvat sen viimeisestä lepopaikasta hetkeä ennen tuhoutumista.

Suosittelemme sinulle