Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Egyptiläinen parlamentaarikko vaati neitsyystestejä yliopistoihin

Aiemmin tässä kuussa parlamentaarikko vaati naisten sukuelinten silpomista.

Muslimiveljeskuntaan kuuluvat naisopiskelijat osallistuivat mielenosoitukseen Egyptin nykyhallintoa vastaan Kairossa helmikuussa 2016.
Muslimiveljeskuntaan kuuluvat naisopiskelijat osallistuivat mielenosoitukseen Egyptin nykyhallintoa vastaan Kairossa helmikuussa 2016. Kuva: Mike Nelson / EPA
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Egyptissä kiistelty parlamentaarikko Elhamy Agina on jälleen raivostuttanut lausunnoillaan. Tällä kertaa hän vaati, että kaikkien naisten olisi osallistuttava neitsyystesteihin ennen kuin heidät voidaan hyväksyä yliopistoihin Egyptissä.

Youm7 -sanomalehdelle antamassaan haastattelussa Agina vaati Egyptin opetusministeriöä antamaan hänelle mandaatin, jonka mukaan hän tai hänen toimistonsa väki saisivat luvan nähdä neitsyystestien tulokset ennen kuin naisille annetaan opiskelijakortti.

– Meidän täytyy tarkistaa lääketietellisten tutkimusten tuloksen kaikilta yliopistoon pääseviltä tytöiltä, jotta he voivat todistaa olevansa neitejä. Sen vuoksi jokaisen tytön tulee toimittaa ennen yliopistoon hyväksymistään virallinen dokumentti siitä, että hän on neiti, Agina sanoi Egyptian Streets -lehden mukaan.

Sosiaalisessa mediassa puolestaan vaadittiin vastavetona egypiläispoliitikkoja osallistumaan pakollisiin älykkyystesteihin, ennen kuin heidät voidaan hyväksyä parlamenttiin.

Vaati sukuelinten silpomista

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Aginan lausunnot ovat raivostuttaneet Egyptissä. Aiemmin tässä kuussa hän vaati, että naisten sukuelimet on silvottava, jotta "heidän seksuaaliset halunsa vähenisivät". Tämän tarkoituksena Aginan mukaan olisi, että naiset vastaisivat paremmin Egyptin "seksuaalisesti heikkoja" miehiä.

Naisten sukupuolielinten silpominen on yhä erittäin yleistä Egyptissä, vaikka se on laissa kielletty. Jopa yli 90 prosenttia egyptiläisnaisista on joutunut toimenpiteen kohteeksi.

Aiemmin tällä viikolla Agina puolestaan sanoi, että siirtolaisveneiden kaatumisen yhteydessä hukkuvat ihmiset eivät ansaitse sympatiaa.

Agina on parlamentin humanitaarisen komitean jäsen.

Suosittelemme