Hyppää sisältöön

Rugbyhuuma on vallannut suomalaisseurat – vaatimattomat valtionavustukset kismittävät liitossa

Noin 700 lisenssipelaajan laji sai kotimaassa todellisen nosteen olympiakisojen vanavedessä. Liiton puheenjohtajaa korpeaa olympiakomitean nihkeä suhtautuminen tukieurojen jaossa.

Kuva: Kristiina Kekäläinen / Yle

Rugbyliiton puheenjohtaja Jens Willadsen hymyili lauantaina kilpaa syysauringon kanssa, kun Hämeenlinnassa ratkottiin sekä naisten että miesten lajin Suomen mestaruudet. Penkkiurheilijat innostuivat Rion seiskarugbysta siinä määrin, että noste on näkynyt konkretiana lajin arjessa.

- Kun aikaisemmin puhuttiin rugbysta, kysyttiin että mikä se on. Nyt puhutaan, että ai niin näin sen Riossa, Willadsen myhäilee.

- Lisää harrastajia on tullut paljon niin pääkaupunkiseudulle kuin pohjoisemmaksikin. Itä-Suomeen ja Lahteen on myös perustettu uudet seurat. Rion vaikutus todella näkyy ja kuuluu.

Suomen noin 700 lajin lisenssipelaajasta vajaa 200 on naisia ja loput miehiä. Suurin seurakeskittymä on pääkaupunkiseudulla ja pohjoisin aktiivinen paikkakunta Vaasassa.

Maajoukkueista naisten 7’s, pelaa Euroopan korkeimmalla sarjatasolla, Grand Prix’ssä. Muutama viikko takaperin joukkue, Raivottaret, sijoittui kymmenenneksi 12 maan turnauksessa. Maajoukkueen kova tavoite olisi päästä mukaan neljän vuoden kuluttua käytäviin Tokion olympiakisoihin.

- Budjetti on valitettavan pieni. Rion olympiakarsintoihin emme esimerkiksi saaneet ylimääräistä valtionavustusta, Willadsen harmittelee.

- Olen pikkuisen yllättynyt, kuinka nihkeä vastaanotto on meille avustuksissa ollut, olemme kuitenkin olympialaji. Toki ymmärrän, että olemme pieni laji ja lisenssipelaajia on vähän. Emme odota miljoonapottia, mutta tällä hetkellä puhutaan muutamista kymmenistä tuhansista euroista, jotta naisten maajoukkue voisi valmistautua paremmin, Willadsen linjaa.

Suomen mestaruudet menivät tänään Hämeenlinnassa yhteen osoitteeseen. Helsinki Rugy Club kaatoi naisissa Tampereen ja miehissä mestaruutta puolustaneen Helsinki Warriorsin.

Suosittelemme sinulle