Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Sanna Ukkola: Kun rakkaudesta tuli kyyninen vitsi

Kyyninen tv-formaatti Ensitreffit alttarilla onnistuu banalisoimaan avioliiton ja tekemään siitä irvokasta viihdettä.

Sanna Ukkola
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Muistatko vielä tv-realitysarjan Sekaisin Miriamista? Siinä kuusi miestä kilpaili uskomattoman kauniin meksikolaismallin Miriamin suosiosta – sekä tuntuvasta rahasummasta. Miehet deittailivat, pussailivat ja ihastuivat upeaan brunetteen. Loppuhuipennuksessa Miriam valitsi yhden kosijoista – ja rivissä seisoville miehille paljastettiin, että jumalainen kaunotar olikin oikeasti mies.

Arvostelijat kutsuivat sarjaa yhdeksi kaikkien aikojen julmimmista tv-huijauksista, ohjelmaan osallistuneet miehet haastoivat tuotantoyhtiön oikeuteen. Yksi kilpailijoista suuttui niin, että hän lyödä pätkäytti ohjelman tuottajaa.

Britanniassa asuva kaverini kauhistelee tv:n paritusohjelmaa Naked Attraction. Siinä kuusi epätoivoista sinkkua pannaan alasti lasilaatikoihin seisomaan ja valitsijalle näytetään heistä ruumiinosia yksi kerrallaan.

Ensin näytetään alaosa – tv-kamerat zoomaavat lähikuviin genitaalialueista. Valitsija tuijottaa peniksiä tai vaginoita minuuttikaupalla ja keskustelee esimerkiksi häpyhuulten koosta tai esinahasta juontajan kanssa.

Seuraavaksi paljastetaan rinnat ja tuijotetaan niitä lähietäisyydeltä, pyydetään osallistujia kääntyilemään, jotta valitsija voi nähdä myös takapuolen koon ja kiinteyden. Joka vaiheessa pudotetaan yksi kilpailija. Lopulta paljastetaan kasvot. Asetelma tuo elävästi mieleen Punaisten lyhtyjen korttelin Amsterdamissa, jossa ihmisten arvo typistetään ruumiinosiksi.

Myös Suomessa kyyniset deittiformaatit ja pettämisohjelmat ovat vallanneet eetterin.

Vastikään alkoi Kiss Bang Love -deittiohjelma, jossa "todellista rakkautta" etsitään "aistien varassa". Kiusallisessa ja epämukavassa formaatissa parisuhdetta haetaan suutelemalla, lääppimällä ja kopeloimalla kymmentä tuntematonta silmät sidottuina.

Kiss Bang Love tulee samoilta tekijöiltä, jotka ovat vastuussa ehkä kaikkien aikojen tökeröimmästä deittiformaatista Ensitreffit alttarilla.

Siinä parisuhdeasiantuntijoiden valitsemat, toisilleen täysin ventovieraat ihmiset menevät keskenään naimisiin ensitreffeillään tv-katsojien ja tuotantoyhtiön iloksi. Treffit järjestetään alttarilla ja seremoniamestarina toimii vihkijä.

"Tuntemattoman ihmisen kanssa naimisiin meneminenhän on äärettömän jännittävää. Se on tosi innostavaa", hehkuttaa tirkistelyohjelman kolmannen tuotantokauden asiantuntija.

Vai niin. Järjestettyjä avioliittoja näkee joissakin maissa, enkä ole kovin monien kuullut hehkuttavan niitä "jännittävinä" tai "innostavina".

Aikoinaan hääpäivän ajateltiin olevan jokaisen nuoren unelmien täyttymys, jolloin ystävien ja sukulaisten edessä annetaan lupaus yhteisestä loppuelämästä. Kyyninen tv-formaatti onnistuu banalisoimaan avioliiton ja tekemään siitä irvokasta viihdettä.

Se tekee naimisiinmenosta vitsin, avioliitosta absurdin sosiaalisen kokeen, jonka tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon massia formaatin tuottajille.

Samaan aikaan kun tuotantoyhtiö tekee avioliitosta pilkkaa, homot taistelevat oikeudestaan päästä naimisiin samalla tavalla kuin heterot. Mutta mitä merkitystä koko avioliittoinstituutiolla kohta enää on, kun se voidaan solmia huvin vuoksi katsojien viihdyttämiseksi ventovieraan kanssa?

Keinotekoiset tv-formaatit riisuvat rakkaudesta ja kahden ihmisen parisuhteesta kaiken kauneuden, mikä niissä voisi olla. Ne tekevät rakkauden etsimisestä surullista ja epätoivoista hapuilua. Tuotantoyhtiöille on todennäköisesti herttaisen yhdentekevää, löytävätkö ihmiset ohjelmasta rakkautta. Päinvastoin usein katsojien määrä on sitä korkeampi, mitä enemmän ristiriitoja, sydänsuruja ja kyyneleitä ruudussa nähdään.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja

Suosittelemme