Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kolumbian rauhansopimus on kaatumassa kansanäänestykseen

Kun lähes kaikki äänistä on laskettu, 50,23 prosenttia äänestäneistä vastustaa rauhansopimusta vasemmistolaisen Farc-sissiliikkeen kanssa.

Ihmisiä istuu valkoisilla muovituoleilla suuressa huoneessa, jossa näkyy pahvisia äänestyskoppeja.
Vaalihuoneisto Medellinin kaupungissa Kolumbiassa 2.lokakuuta. 2016 Kuva: Leonardo Munoz / EPA
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolumbian solmima rauhansopimus vasemmistolaisen Farc-sissiliikkeen kanssa näyttää kariutuvan kansanäänestykseen.

Viikko sitten Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos allekirjoitti rauhansopimuksen Farcin kanssa neljä vuotta kestäneiden neuvottelujen päätteeksi. Rauhansopimus tarvitsi kuitenkin toteutuakseen kansanäänestyksen hyväksynnän.

Kun yli 99  prosenttia äänistä on laskettu, vastustaa rauhansopimusta 50,23 prosenttia äänestäneistä, rauhansopimusta kannattaa 49,76 prosenttia. Ero on alle 52 000 ääntä.

Ennalta tehtyjen mielipidetiedustelujen mukaan sopimuksen läpimenoa oli pidetty todennäköisenä. Vastustuksen kuitenkin tiedettiin olevan vahvaa.

Vastustajien mielestä 52 vuotta kestäneen väkivallan lopettavan rauhansopimuksen hyväksyminen tarkoittaisi sitä, että sissien julmuudet jäisivät rankaisematta.

FARC johtaja Ivan Marquez, jonka tavoitti Carocal TV Havannassa, kieltäytyi kommentoimasta tulosta sanoen, että sissiliike neuvottelee ennen kuin antaa lausuntoja äänestyksen tuloksesta.

Farc-sissiliikkeen johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono sanoi myöhemmin, että sissiryhmä säilyttää halunsa rauhaan siitä huolimatta, että kansanäänestys ei vahvistanut.

– Farc on edelleen halukas rakentamaan tulevaisuutta käyttäen aseinaan vain sanoja, sanoi Londono.

Kolumbian presidentti Santos on tunnustanut tappion kansanäänestyksessä. Santos kuitenkin sanoo, että tulitauko pysyy voimassa.

Lisätty klo 3:08 Rodrigo Londonon kommentti.  Klo 3:21 Prensidentti Santosin kommentit.

Suosittelemme sinulle