Hyppää sisältöön

Paavi vetää rajan transsukupuolisuudesta opettamiseen

Paavin mukaan transsukupuoliset tulee toivottaa tervetulleiksi kirkkoon, mutta mahdollisuutta valita oma sukupuolensa ei tulisi opettaa.

Paluu matkallaan Georgiasta paavi Franciscus puhui toimittajille transsukupuolisuudesta. Kuva: Luca Zennaro/ EPA

Paavi Franciscus on puhunut transsukupuolisten puolesta. Hänen mukaansa kirkon pappien tulee palvella transsukupuolisia katolisia. Paavi kuitenkin tuomitsee opetuksen siitä, että sukupuoli olisi jotain jonka voi valita ja vaihtaa.

– On yksi asia, jos henkilöllä on taipumus ja hän myös vaihtaa sukupuoltaan. Mutta on aivan eri asia opettaa kouluissa ja pyrkiä muuttamaan ajattelutapoja sukupuolesta. Sitä kutsun ”ideologiseksi kolonialisaatioksi”, kuvaili katolisen kirkon johtaja.

Viikonloppuna vierailullaan Georgiassa paavi sanoi tällaisten ajatusten opettamisen olevan uhka avioliitolle. Hän kuitenkin totesi, ettei ole koskaan hylännyt transsukupuolisia ihmisiä.

– Jeesus ei koskaan sanoisi ”mene pois koska olet homo”.

Vaikka transsukupuoliset katoliset asettavat paavin mukaan kirkolle moraalisen ja inhimillisen ongelman, heidät tulee joka tapauksessa toivottaa tervetulleiksi kirkkoon.

– Älkää kuitenkaan kirjoittako ”paavi siunaa transut”, sanoi paavi Franciscus Georgiasta paluumatkalla mukana olleille toimittajille.

Paavi on antanut usein myönteisiä kommentteja homoseksuaaleista sekä muista vähemmistöistä. Vuonna 2013 hänet valittiin Yhdysvaltain vanhimman lesbo-, homo-, bi- ja transseksuaalilehti The Advocate:n vuoden henkilöksi.

Suosittelemme sinulle