Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tulevaisuuden biojäte murskataan jo kotona – idea kumpusi lehmien säilörehusta

Miltä kuulostaisi, jos omaan biojäteroskikseen olisi asennettu kone, joka murskaa ja tiivistää biojätteen lähes hajuttomaksi jo kotona? Hämeen ammattikorkeakoulussa tällaiselle laitteelle on haettu patentti.

Nainen ja mies esittelevät biojätteenkäsittelylaitteistoa
Tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen ja projektitutkija Jarkko Nummela HAMKista esittelevät millaiseen ilmatiiviiseen pakettiin keskellä näkyvä laite puristaa biojätteen. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sitä se ajatus sitten lähti, nimittäin säilörehusta.

– Jos lehmille säilötään ruokaa, niin miksi ei biokaasu- tai bioetanolilaitoksille voitaisi säilöä biojätteitä, sanoo tutkijayliopettaja Annukka Pakarinen Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Biotalouden tutkimusyksiköstä.

Ehkä hyvin säilötystä biojätteestä voitaisiin ottaa talteen joskus jotain arvokkaampaakin, jatkaa Pakarinen ajatuksenjuoksuaan.

Kun säilörehuun yhdistetään vielä toive siitä, että olisi mukavaa, jos kotona olisi biojätteen murskaava laite, alkoi idea biojätteenkäsittelylaitteistosta muhia Pakarisen päässä.

Mukaan lähti projektitutkija Jarkko Nummela ja käytännön testiapua löytyi bio- ja elintarviketekniikan alan opiskelijoilta. Tarvittiin myös Tekesin rahoittama Fiksu biojäte -hanke.

Niin keksintö näki päivänvalon, ja sille saatiin patentti elokuussa.

Etuna käsiteltävyys, koko ja vähäinen haju

Suomessa biojäte kerätään ensin omaan jäteastiaan ja kiikutetaan sitten isompaan roskapönttöön, josta jätteenkuljetus vie sen eteenpäin. Tällä matkalla biojäte ehtii jo muuttua kelvottomaksi. Hajukin alkaa lisääntyä, kun mikrobitoiminta pääsee kunnolla jylläämään.

Pakarisen ja Nummelan laite silppuaa biojätteen pussiin ja imee pussista ilman pois, jolloin mikrobitoiminta saadaan pysähtymään. Ajatuksena on, että laite voidaan sijoittaa kotitalouksissa tiskipöydän alle. Näkyviin jää vain aukko, josta biojäte syötetään sisään.

Samaa menetelmää voidaan hyödyntää myös kaupoissa ja ravintoloissa syntyvälle biojätteelle. Isompaa laitetta onkin testattu Hämeenlinnan Visamäessä Innoparkin ravintolassa.

Kotitalouksille sopivan biojätteenkäsittelylaitteiston testiversio
Kotitalouksille sopiva biojätteenkäsittelylaite vaatii vielä tuotekehittelyä. Nyt se on vielä ruma ja kovaääninen. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Tässä vaiheessa mieleen saattaa pulpahtaa amerikkalainen tapa, jossa biojäte murskataan keittiössä suoraan viemäriin. Tällöin biojätettä ei voida hyödyntää. Kun jäte otetaan Pakarisen ja Nummelan laitteen avulla haltuun, silloin sen jatkokäsittely on helpompaa ja jäteastioiden tyhjennysväliäkin voitaisiin pidentää.

– Alkuperäinen ajatus on ollut, että biojätteen bioenergiapotentiaali säilytetään mahdollisimman pitkälle bioetanoli- tai biokaasulaitokselle mentäessä, Jarkko Nummela vielä tiivistää.

– Bonuksena tässä on, että kun jätteestä poistetaan ilmaa ja sen palakokoa pienennetään, se myös tiivistyy. Kun ilmaa poistetaan, muut mikrobiologiset prosessit – lukuun ottamatta hapantumista – vähenevät. Silloin hajuhaitatkin vähenevät. Eli me olemme saaneet bioenergiapotentiaalin säilymisen lisäksi helpon käsiteltävyyden, pienemmän koon ja vähemmän hajua.

Kovaääninen laite kaipaa vielä kehittelyä

Annukka Pakarinen sanoo, että kaukosäätimellä toimiva biojätteenkäsittelylaitteisto on vielä ruma ja kovaääninen. Kyseessä onkin testilaitteisto. Nyt tarvitaan jatkokehittelyä, ja vakaa tarkoitus on, että laite saadaan vielä jonain päivänä kaupalliseen tuotantoon.

– Biologisesti ja teknisesti ei pitäisi olla enää mitään esteitä.

Nainen esittelee biojätteenkäsittelylaitteistoa
Isompaa, käsikäyttöistä laitetta testattiin ravintolassa. Kehittelyä tarvitaan vielä. Esimerkiksi käsin veivattava laite on aivan liian raskas. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Pakarisella on myös ideoita, miltä laite voisi näyttää: kauniin vaaleanpunaiselta tai tyylikkään teräksenharmaalta.

Vakavoiduttuaan Pakarinen sanoo, että laitteistoon voitaisiin lisätä myös digitaalisia elementtejä. Se voisi esimerkiksi laskea ruokahävikin määrän tai sen, kuinka paljon jäte tuottaa autoon polttoainetta ja kuinka kauas sillä huristelisi.

Eikä mahdotonta ole käyttää laitteiston ideaa myös sekajätteen käsittelyssä.

Suosittelemme sinulle