Hyppää sisältöön

Toripolliisin piirtämisessä saa olla tarkkana – jätettiin pois sarjakuvafestivaalin julisteesta

Ikoniseen asemaan nousseen Oulun Toripolliisin käyttöön pitää pyytää suostumus. Lupaa ei kuitenkaan tarvita, jos patsas esiintyy uudessa taideteoksessa.

Oulun kauppatorilla seisovaan Toripolliisi-patsaaseen liittyvät tekijänoikeudet herättävät jälleen keskustelua. Kuva: Yle / Risto Degerman
Marko Pinola

Oulun kauppatorilla seisovaan Toripolliisi-patsaaseen liittyvät tekijänoikeudet herättävät jälleen keskustelua. Tällä kertaa Oulu Comics Festival 2016 -festivaalin järjestäjät ovat jättäneet patsaan pois tapahtumaa mainostavasta lopullisesta julisteesta. Patsas esiintyi yhdessä varhaisessa julisteluonnoksessa taustatekstuurina.

Julisteen piirtänyt tamperelaistaiteilija Emmi Nieminen kertoo järjestäjien sanoneen hänelle, että patsasta ei voi todennäköisesti käyttää julisteessa, koska se tulisi maksamaan.

Se yllättää, että tekijänoikeudet yltävät silti uuteen teokseeni.

Emmi Nieminen

Niemistä kuitenkin ihmetyttää, miten tekijänoikeudet yltävät hänen juliste-teokseensa.

– Kyseessähän ei nyt ole valokuva Toripolliisista, vaan minun piirtämä teos, jossa patsas ei ollut keskiössä. Se yllättää, että tekijänoikeudet yltävät silti uuteen teokseeni.

Toripolliisin tekijänoikeusasioita hoitaa taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry. Tekijänoikeudet itsessään kuuluvat edesmenneen kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen tyttärelle ja pojalle.

Patsaan ikoninen asema vaikeuttaa sen piirtämistä

Kuvasto ry:n toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin selventää, kuinka tekijänoikeutta tulee soveltaa julkisilla paikoilla olevan patsaan toisintamisessa.

–Julkisella paikalla olevan patsaan saa kuvata, piirtää ja toisintaa erilaisiin yhteyksiin. Jos kuvaa käytetään ansiotarkoituksessa vaikka myytävissä postikorteissa, se liitetään osaksi myytävää tuotetta tai sitä käytetään muutoin ansion lisänä, silloin tarvitaan tekijänoikeuksien haltijan suostumus.

Julkisella paikalla olevan patsaan saa kuvata, piirtää ja toisintaa erilaisiin yhteyksiin.

Tommi Nilsson

Edellä mainitun tapauksen kohdalla suostumus on Nilssonin mukaan periaatteessa pitänyt pyytää, mutta kimurantiksi asian tekee se, milloin alkuperäisestä teoksesta jäljennetty kuva on toisinto, milloin jo oma teoksensa.

– Jos kuva tehdään vapaasti teosta muuttaen, silloin siitä tulee uusi teos ja silloin se on riippumaton tekijänoikeuksista alkuperäiseen teokseen.

Nilsson kuitenkin arvelee, että Toripolliisi on noussut niin ikoniseen asemaan, että missä yhteydessä patsas esiintyykin, ovat siitä piirretyt kuvat aina toisintoja.

Juliste pärjää ilman Toripolliisiakin

Vaikka Toripolliisi jäi pois festivaalijulisteesta, ei asiasta lopulta ollut Niemisen mukaan liiaksi harmia.

– Juliste ei kärsinyt tästä. Patsas ei ollut missään vaiheessa ehdotuksena sarjakuvafestivaalin päähahmoksi.

Nieminen ei myöskään ajattele tekijänoikeuksien olevan liian tiukkoja Suomessa. Taidemonumentit tulee hänen mukaansa ilman muuta suojella tekijänoikeuksin.

– Pitää muistaa, että lait suojelevat taitelijan työtä. Kaipaisin kuitenkin selvennystä

Suosittelemme sinulle