Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Miten niin korvapuustipäivä? – Tässä viisi faktaa, joita et ehkä tiennyt

Korvapuustipäivä on kotoisin Ruotsista, jossa sitä on vietetty vuodesta 1999.

Herkullisia korvapuusteja.
Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa vietetään tänään 4. lokakuuta "kanelipullan" päivää. Parissakymmenessä vuodessa päivä on vakiinnuttanut asemansa ruotsalaisten sydämissä.

Yli puolet ruotsalaisista syö tänään yhden tai useamman pullan.

Päivä on omaksuttu myös Suomeen. Kansallista korvapuustipäivää on vietetty vuodesta 2006 lähtien, mutta se on suurelle yleisölle melko tuntematon.

Korvapuusti on todennäköisesti tullut Suomeen Ruotsin kautta. Sanan korvapuusti alkuperä on hämärän peitossa.

Viisi faktaa kanelipullasta

1. Ruotsissa korvapuustista käytetään nimitystä kanelbulle (kanelipulla) ja kanelsnäcka (kanelikierukka).

2. Ruotsalainen kanelipulla on useimmiten kiekonmuotoinen. Pullataikina kaulitaan, täytetään ja kierretään samaan tapaan kuin Suomessa, mutta rulla paloitellaan ympyränmuotoisiksi paloiksi, jotka asetellaan pellille sellaisinaan.

3. Ruotsin Hembakningsrådet (Kotileivontaneuvosto) perusti kanelipullan päivän vuonna 1999. Tavoitteena on ylläpitää leivontaperinnettä, mutta myös edistää pullan myyntiä. Kotileivontaneuvoston ovat perustaneet kaupalliset yhtiöt, jotka myyvät hiivaa, jauhoja, sokeria ja margariinia.

4. Ruotsissa myydään 4. lokakuuta seitsemän miljoonaa kanelipullaa, ja 57 prosenttia ruotsalaisista syö yhden tai useamman kanelipullan.

5. Kanelipullat yleistyivät ruotsalaisissa konditorioissa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun sokerin, vehnäjauhojen ja kanelin saatavuus parani.

Suosittelemme