Hyppää sisältöön

Suomalainen pelkää rikollisuutta yleisellä tasolla, vaikka oma kotiseutu ei tuntuisi yhtään turvattomalta

Rahavaikeudetkin tekevät ihmisen alttiiksi pelolle riippumatta rikoksien todellisesta määrästä, yhteiskuntatieteilijä arvioi.

Petri Danielsson ja Ilkka Koskimäki.
Viime aikoina Suomessa on noussut otsikoihin useita vakavia väkivaltatapauksia, mikä panee miettimään, onko tavallisella kaduntallaajalla aihetta pelkoon tai huoleen. Miltä tilanne näyttää poliisin näkökulmasta ja tilastojen valossa? Vieraina Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ja Petri Danielsson kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista Helsingin yliopistosta.
Santtu Natri

Uusnatsien väkivalta, vastaanottokeskuksiin liittyvät pelot, jalkapallo-ottelun tappelut. Uutisotsikoita seuratessa ei voi välttyä ajatukselta, että aika on nyt täynnä uhkia. Ja se saattaa pelottaa kadun kulkijaa.

Uutiset on huomannut myös suunnittelija Petri Danielsson Helsingin yliopistosta kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista. Mutta hän huomauttaa, että julkisella paikalla tapahtuneet väkivaltarikokset ovat tilastojen perusteella pikemminkin vähentyneet viime vuosina.

– Pahoinpitelyiden määrä on laskenut ja henkirikosten määrä on suorastaan historiallisen alhainen. Toisaalta suomalaiset ovat alttiimpia ilmoittamaan kokemastaan tai näkemästään väkivallasta kuin esimerkiksi 1980-luvulla.

Rikollisuuden pelko ei liity niinkään rikollisuuden todelliseen tasoon vaan esimerkiksi taloudelliseen epävarmuuteen, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Danielsson kuvailee. Pelkoa lisäävät myös rikosuutisointi ja julkinen keskustelu.

– Turvapaikkakeskustelu viime vuonna luultavasti lisäsi rikollisuuden pelkoa Suomessa.

Yleisillä mielikuvilla on tutkijan mukaan suuri vaikutus, jos rikollisuuden pelosta puhutaan ajatuksen tasolla.

– Kun ihmisiltä kysytään, pelkäätkö rikollisuutta yleisesti, ihmiset saattavat vastata kyllä. Mutta kun kysytään oman asuinalueen suhteen samaa, rikollisuus onkin ajatuksissa vähentynyt. Mitä abstraktimmin kysytään, sitä korkeamman pelon ihmiset ilmoittavat.

Uhka toistaiseksi yksittäisistä ihmisistä

Poliisi rauhoittelee viime aikojen väkivaltaisuuksista huolestuneita suomalaisia. Valtaosa uhkaavista tilanteista on edelleen yksittäisten ihmisten, kuten mielenterveys- ja huumeongelmaisten aiheuttamia.

Helsingin apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen mukaan poliisi joutuu kuitenkin enenevässä määrin käyttämään voimavaroja aatteellisten hyökkäysten torjumiseen.

– Meille on haaste pitää kurissa ideologiset ja ääriajattelusta johtuvat rikokset. Ne lähtevät uhkailusta ja voivat johtaa vakaviinkin rikoksiin. Poliisi on joutunut käyttämään paljon voimavarojaan tilanteisiin, joissa ääripäät ottavat yhteen. Tehtävämme on pitää eri näkemyksiset mielenosoittajat erillään.

Suosittelemme sinulle