Hyppää sisältöön

Syksyn emokalapyynnissä nostettu isoja vonkaleita – järvilohi edelleen sukupuuton partaalla

2015 syntyivät luonnossa ensimmäiset Saimaan järvilohen poikaset 50 vuoteen.

Saimaan järvilohi. Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Pielisjoella Pohjois-Karjalassa pyydystetään Saimaan järvilohia. Äärimmäisen uhanalaisia kaloja saalistetaan Kuurnan voimalaitoksen alapuolelta verkoilla.

Luonnonvarakeskuksen työntekijät nukuttavat punnitsevat ja mittaavat kalat. Lisäksi niistä otetaan DNA-näyte ja joihinkin laitetaan radiolähetin.

Tämän jälkeen lohet viedään säiliöissä Pohjois-Karjalassa virtaavaan Ala-Koitajokeen, joka on lajin ainoita luontaisia lisääntymisalueita.

Siihen, miksi kaloja liikutellaan paikasta toiseen, on kaksi syytä. Keväällä 2015 syntyivät luonnossa ensimmäiset Saimaan järvilohen poikaset 50 vuoteen.

7–8 vuoden kuluttua voi olla kaloja, jotka ovat syntyneet Ala-Koitajoessa.

Jorma Piironen

Lohi leimautuu synnyinympäristöönsä. Koska Ala-Koitajoessa ei ole syntynyt aiemmin poikasia, istutetut lohet eivät osaa palata sinne kutemaan.

– 7–8 vuoden kuluttua voi olla kaloja, jotka ovat syntyneet Ala-Koitajoessa ja leimautuneet siihen veteen, erikoistutkija Jorma Piironen Luonnonvarakeskukselta kertoo.

Vaikka kalat olisivat leimautuneet Ala-Koitajokeen, ne eivät pääsisi kutualueelleen. Nousun esteenä Pielisjoessa on kaksi voimalaitosta.

– Niiden ohittamiseen ei kalalla omat keinot riitä, Piironen toteaa.

Verkoissa isoja lohia ja taimenia

Tähän mennessä emokalapyytäjien haaviin on tarttunut 48 lohta ja 8 taimenta. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija kuvailee kutupyynnin aloitusta hyväksi. Tänä syksynä toiveissa on runsas lohisaalis.

Tänä syksynä pyydetyt kalat ovat olleet ikeskimäärin sompia kuin aikaisempina vuosina.

– Suurin koiras oli 7,7 kiloa. Saimme myös yli viisikiloisia naaraita.

Kutukaloja on pyydetty jo 1970-luvun puolivälistä lähtien. Saimaan järvilohi ei kuitenkaan ole voinut lisääntyä, koska sen luontaiset lisääntymisalueet, vapaat kosket ovat lähes hävinneet.

Ala-Koitajokea on kunnostettu muun muassa soraistamalla koskia. Lisäksi korkein hallinto-oikeus määräsi vuonna 2013 Vattenfallin lisäämään juoksutusta merkittävästi Ala-Koitajoessa.

Jos Ala-Koitajoen kunnostustyöt ja lajin suojelutyöt eivät olisi onnistuneet, olisi Saimaan järvilohi saattanut kuolla sukupuuttoon.

Suosittelemme sinulle