Hyppää sisältöön

Suomalaismusiikki nousussa maailmalla – Nightwish ja Sunrise Avenue saamassa haastajia

Suomalaisartistit kiertävät maailman lavoja enemmän kuin koskaan ennen. Erityisesti Saksassa ovat nousussa Alma, Steve'n'Seagulls ja Iiro Rantala.

Steve 'n' Seagullsin jäsenet ovat lähtöisin Hankasalmelta, Vetelistä, Luumäeltä, Kuopiosta ja Iisalmesta.
Steve 'n' Seagullsin jäsenet Leevi Pukki, Tomi Tajakka, Matias Haavisto, Viljam Hänninen ja Simo Heikkinen ovat lähtöisin Hankasalmelta, Vetelistä, Luumäeltä, Kuopiosta ja Iisalmesta. Kuva: Jaakko Manninen
Satu-Lotta Peltola

Suomalainen musiikkivienti on noussut tasaiseen tahtiin koko 2010-luvun. Kasvussa ovat niin äänitemyynti, elävän musiikin vienti, eli kiertuetoiminta, sekä suomalaistekijöiden teosten myynti ulkomaille.

Music Finlandin selvityksen mukaan suomalaisen musiikkiviennin kokonaisarvo oli viime vuonna 46,5 miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattuna kasvua kertyi kahdeksan prosenttia.

Kansainvälisesti vetävimmät suomalaispoppoot ovat edelleen Nightwish ja Sunrise Avenue. Uusia nimiä on kuitenkin ehdolla maailmanvalloitukseen rutkasti, Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen sanoo.

Alma.
Kuva: Outi Kuitunen / Yle

– Suomessa on kansainvälisen luokan tekijöitä jo aika paljon ja joukko kasvaa hurjaa vauhtia. Ei ole suinkaan mahdotonta, että uusia maailmanluokan onnistumisiakin nähdään lähivuosina, Tähtinen ennustaa.

Musiikkiviennin kasvu ei ole tullut tyhjästä. Tähtinen puhuu määrätietoisista investoinneista alalle.

– Suomessa on järjestetty kansainvälisiä biisintekoleirejä. Niillä on musiikinteon ohella luotu kontakteja. Musiikkialan maailmanverkostoja on kasvatettu ja suomalaisten musiikkikustantajien kenttää laajennettu. Kustantajien valmius on ihan toisella kansainvälisellä tasolla kuin 10 vuotta sitten.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä noin 200 000 euron vuosittainen kiertuetukipotti on Tähtisen mukaan ollut uusien kansainvälisten avausten merkittävä mahdollistaja. Summasta riittää kerrallaan apurahaa parillekymmenelle tekijälle.

Suomalaismuusikot Saksaa valloittamassa

Sunrise Avenuen Samu Haber lavalla.
Sunrise Avenuen Samu Haber lavalla Berliinissä heinäkuussa 2015. Kuva: Joerg Carstensen / EPA

Suomalaisen musiikin näkyvyys ja kuuluvuus on lisääntynyt viime vuosina erityisesti saksankielisessä Euroopassa. Merkittävin syy on ollut Music Finlandin kaksivuotinen, pian päättyvä, _Aus Finnland _-hanke. Sen aikana on Saksaan, Sveitsiin ja Itävaltaan järjestetty kiertuetoimintaa, luotu markkinoita, viestitty, matkailtu ja osallistuttu festivaaleihin.

Aus Finnland -hankkeen myötä menestystä Keski-Euroopassa ovat Tähtisen mukaan niittäneet muun muassa laulaja ja lauluntekijä Alma, pianisti-säveltäjä Iiro Rantala, country-yhtye Steve'n'Seagulls sekä oululainen indie pop -yhtye Satellite Stories.

– Alma osallistui viime vuonna Aus Finnland Hiphop -biisileirille, josta hän löysi saksalaiset kumppaninsa. Tällä hetkellä debyyttisinglellä Karma on 15,2 miljoonaa kuuntelukertaa Spotifyssa. Se on toiseksi kuunnelluin suomalaisartistin kappale Sunrise Avenuen Hollywood Hillsin jälkeen, Tähtinen kertoo.

Iiro Rantala.
Iiro Rantala esiintyi Monreux Jazz Festivalilla Sveitsissä heinäkuussa. Kuva: Manuel Lopez / EPA

Steve'n'Seagulls on parin viime vuoden aikana kiertänyt suuria eurooppalaisia festivaaleja ja heittänyt niillä yhteensä 19 keikkaa.

Iiro Rantala on flyygeleineen hurmannut germaanit jo aikaa sitten. Hän oli tänä vuonna jälleen ehdolla Saksan grammyn, Echo Award -palkinnon, saajaksi. Jo aiemmin Rantalalle on myönnetty Echo Awardit parhaana kansainvälisenä jazzpianistina sekä parhaasta jazzlevystä. Mies on esiintynyt parin viime vuoden aikana saksankielisessä Euroopassa kuutisenkymmentä kertaa.

Satellite Stories on, paitsi keikkaillut alueella aktiivisesti, myös julkaissut juuri singlen ja albumi on tulossa.

Suosittelemme sinulle