Hyppää sisältöön

Teknologiaguru Ylelle: Virtuaalilasit voivat syrjäyttää älypuhelimet vuosikymmenessä

Digitaaliset pelit ovat pian tuhat kertaa parempia kuin jättisuosioon noussut Pokémon Go, sanoo maailman johtaviin peliteknologian vaikuttajiin lukeutuva David Helgason.

Unity Technologiesin perustaja ja hallituksen jäsen David Helgason
Virtuaalilasit voivat syrjäyttää älypuhelimet, sanoo peliteknologiaguru David Helgason. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Antti Koistinen

Pokémon Go kehitettiin Unityn pelimoottorilla. Unity Technologies -yrityksen perustaja David Helgason, tuliko Pokémon Go’n suosio sinulle yllätyksenä?

– Kyllä se oli valtava yllätys. Toisaalta yllätymme usein, koska emme voi ikinä ennustaa, mikä toimii. Pienet tiimit rakentavat uskomattomia asioita. Toiset peleistä ovat loistavia, toiset taas loistavia ja supermenestyviä. Pokémon Go kuuluu jälkimmäisiin.

**Pokémon Go esitteli lisätyn todellisuuden suurelle yleisölle. Mitä on seuraavaksi luvassa lisätyn todellisuuden teknologiassa? **

– Pokémon Go'n käyttämä teknologia on vielä melko primitiivistä. Nyt kuitenkin Microsoftin kaltaiset yritykset ja startupit kehittävät laseja, joiden avulla digitaalinen sisältö heijastetaan todellisuuden päälle. Siitä tulee tuhat kertaa parempaa kuin Pokémon Go'sta. Kehitys on vielä alkuvaiheessa. Yhtiöt esittelevät vasta prototyyppejä.

Uhkaavatko erilaiset hologrammi- ja virtuaalilasit älypuhelimien asemaa päätelaitemarkkinoilla?

– Kehitys on tosiaan vielä aikaisessa vaiheessa, mutta yleinen tuntuma on, että hologrammi- ja virtuaalilasit voivat korvata kosketusnäytöt ja älypuhelimet ensisijaisena rajapintana. Kun lasien käyttämiseen tottuu, teknologian saa näkökenttään. Uskon, ja moni muu uskoo, että tämä voi korvata tulevaisuudessa nykyiset laitteet.

Mies kokeilee virtuaalikypärää elektroniikkamessuilla Berliinissä.
Kuva: Rainer Jensen / EPA

Kuinka pian tämä tapahtuu?

– Aikataulu ei ole selvä. (Lisätyn todellisuuden) AR-lasit eivät ole nyt kauhean hyviä, mutta viiden vuoden päästä ne ovat uskomattomia. Tämä johtuu teknologian kiihtyvästä kehityksestä. Virtuaalitodellisuuden puolella on nyt ehkä 2–3 miljoonaa laitetta, mutta tämä on vasta tuhannesosa älypuhelimien määrästä. Lisätyn todellisuuden laseja on vielä vähemmän.

**Mitkä ovat pahimmat pullonkaulat lisätyn todellisuuden laitteiden yleistymisen tiellä? **

– Lasit ovat vielä melko isoja ja painavia. Kuva ei ole kauhean tarkka, lisätyn todellisuuden hologrammit kelluvat näkökentässä. Tätä ongelmaa on pantu ratkomaan joukko todella fiksuja ihmisiä sekä valtavasti rahaa. Toinen pulma liittyy sisältöön. Millaiset pelit, kokemukset tai yrityssovellukset toimivat? Uusia avauksia julkistetaan muutaman kuukauden välein.

**Entä sitten virtuaalitodellisuus? Milloin se lyö läpi isosti? **

– Virtuaalitodellisuus on ehdottomasti lähempänä läpimurtoa kuin lisätty todellisuus. VR-laseja on jo miljoonia, ja ne ovat jo melko hyviä. Niillä saa melko autenttisen kokemuksen, että olisi jossain muualla, kuten konsertissa, urheilustadionilla tai 3D-maailmassa. Uskoisin, että virtuaalitodellisuusteknologia lyö massiivisesti läpi muutamassa vuodessa. Lisätty todellisuus on tästä muutaman vuoden perässä.

Virtuaalilasien myyntiennuste
Kuva: Yle Uutisgrafiikka Lähde: Gartner

Kuinka isoksi uskot bisneksen kasvavan?

– Älypuhelimia on nyt ehkä kolme miljardia, ja pian niitä on kuusi miljardia. Olemme arviolta vuosikymmenen kuluttua tilanteessa, jossa laseja (virtuaali- ja hologrammilaseja) on yhtä paljon. Siihen ei ole kovinkaan pitkä aika. Tätä maailmaa on alettava rakentaa nyt.

**Suomalaiset pelifirmat ovat pärjänneet loistavasti mobiilipeleissä. Mitkä mahdollisuudet meillä on lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden aikana? **

– Suomessa teknologiaosaaminen on todella syvällistä. Ihmiset ovat tehneet tietokonegrafiikkaa parin vuosikymmenen ajan. Lisäksi suomalaiset ovat olleet modernin tuotesuunnittelun ja globaalin jakelun etulinjassa. Tuskin missään muualla on tällaista yhdistelmää.

**Mihin suomalaisfirmojen kannattaisi keskittyä? **

– Tulevaisuus on selvästi nykyistä enemmän kolmiulotteista. Suomella on onneksi tässä vahvuuksia, nyt vain täyttä höyryä eteenpäin. Perustakaa yrityksiä, kehittäkää lisää tuotteita. Suuri osa epäonnistuu, mutta mikään ei mene hukkaan. Kaikesta on hyötyä.

Suomessa toimii Unityn tytäryhtiö Unity Finland. Aiotteko investoida lisää tänne?

– Keskitymme Suomessa pelien mainosbisnekseen ja grafiikkateknologiaan. Palkkaamme näihin tiimeihin lisää väkeä. Meillä on myös todella cool projekti meneillään, mutta emme ole valmiita kertomaan siitä vielä julkisuuteen.

Suosittelemme sinulle