Hyppää sisältöön

Norja aikoo kieltää kasvot peittävien huntujen käytön opetustiloissa

Norjan opetusministerin mukaan kielto koskisi vain koko kasvot peittäviä huntuja. Eri puolilla Eurooppaa huntujen käytöstä on jo säädetty erilaisia rajoituksia.

Kasvot peittävään niqab-huntuun pukeutuneet musliminaiset kuuntelivat salafistisaarnaajaa Offenbach am Mainin kaupungissa Saksassa.

Norjan oikeistolainen hallitus ilmoitti keskiviikkona aikovansa kieltää koko kasvot peittävät hunnut luokkahuoneissa ja yliopistojen luentosaleissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Vårt Land –sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema opetusministeri Torbjörn Roe Isaksen sanoo, että hallitus halua kansallisilla määräyksillä rajoittaa kasvot peittävät hunnut kouluissa ja yliopistoissa.

– Kielto ei koske islamilaista huivia, joka jättää kasvot näkyviin kuten hijab. Ihmiset pitäisi voida ilmaista uskoaan julkisesti Norjassa, hän sanoi.

Musliminaisilla on harvoin yllään tämäntyyppisiä päähineitä Norjassa, varsinkaan kouluissa. Asian taustalla on enemmän sisäpolitiikka ja lähestyvät parlamenttivaalit.

Hunnuista on käyty viime aikoina poliittista keskustelua Norjassa. Useat puolueet mukaan lukien oppositiossa oleva työväenpuolue oli ilmaissut tukensa tällaiselle kiellolle.

Norjassa mietitään samanlaista suuntausta, joka on jo joissakin Euroopan maissa. Laki kieltää kasvot peittävän niqabin ja koko kehon peittävän burkan.

Bulgariassa kiellettiin perjantaina naisia käyttämästä julkisilla paikoilla koko vartalon peittäviä huntuja ja Sveitsin alahuoneen hyväksyi viime viikolla lakiluonnoksen valtakunnallisesta kiellosta.

Elokuussa Saksan sisäministeri ilmoitti kannattavansa osittaista kieltoa. Myös Britanniassa aiemmin tässä kuussa julkaistu kysely osoitti, että britit kannattavat vahvasti burka-kieltoa.

Ranska ja Belgia ovat molemmat kieltäneet burkan ja niqabin käyttämisen julkisesti. Sen sijaan islamilaisen uimapuvun, burkinin käytöstä nousi kansainvälinen kohu Ranskassa, kun burkinin käyttö yritettiin kieltää paikallisesti.

Suosittelemme sinulle