Suomessa voitaisiin tuottaa merkittävä määrä sähköä asuntojen katoilla.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että olemassa olevien asuinrakennusten katoille voisi rakentaa 12 000 megawatin edestä aurinkosähköjärjestelmiä.
Kun otetaan huomioon kattoasennusten eri ilmansuunnat ja maantieteellinen jakautuminen, olisi aurinkosähköjärjestelmien hetkellinen huipputeho 7 000–8 000 megawattia.
Suomessa sähkön kulutushuippu on noin 15 000 megawattia.
Sähkönjakeluverkko kykenisi vastaanottamaan aurinkosähkön
Yliopiston tutkijaopettajan Jukka Lassilan mukaan Suomen sähkönjakeluverkkoon ei tarvitsisi tehdä merkittäviä muutoksia, jos aurinkosähkön pientuotanto lähtisi merkittävästi kasvamaan.
– Kotitalouksiin asennettavat aurinkosähköjärjestelmät täyttävät tekniset ehdot, joita verkkoyhtiöt vaativat. Ammattilainen vain kytkee ne verkkoon ja tämän jälkeen ne ovat osa sähköverkkoa, Lassila sanoo.
Suomalainen ja ylipäätänsä pohjoismainen sähkönjakeluverkko on lisäksi suunniteltu kestämään kovia kuormia talvipakkasten takia.
– Sähkölämmitysvalmius on pakottanut suurempaan kapasiteettiin ja tämä suurempi kapasiteetti on hyödynnettävissä myös toiseen suuntaan eli pientuotantoa voidaan siirtää jakeluverkossa takaisin päin, Lassila havainnollistaa.
Tutkimuksen tarkoituksena ei ollut näyttää, että Suomen sähköntarve voitaisiin kattaa pelkästään aurinkosähköllä.
– Tarkoitus oli osoittaa, että jakeluverkko ei ole pullonkaula, siirrettiin sähköä mihin suuntaan tahansa.
Haja-asututusalueilla liikakuormitus mahdollista
Yksittäiset ongelmat eivät ole mahdottomia, vaikka Suomen sähköverkoilla on mahdollisuuksia ottaa vastaan auringolla tuotettua sähköä.
Erityisesti haja-asutusalueilla kattopintojen tehokas käyttö voi joissakin tapauksissa nostaa hetkellisen tuotantotehon asukkaan liityntätehoa suuremmaksi. Tästä voi tulla jänniteongelmia ja verkon ylikuormittumista.
Ongelmia voi estää leikkaamalla huipputuotantohetkien tehopiikkejä tai viime kädessä kasvattamalla liityntäkapasiteettia.