Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Donald Trumpin kommentteja irvaileva suomalainen mobiilipeli innostaa maailmalla

Presidenttiehdokas Donald Trumpin kommenteja irvaileva suomalainen netti- ja mobiilipeli herättää huomiota maailmalla. Pelin tavoite on sivistää nuoria viihteen keinoin, tieteeseen turvautuen.

Pelin idea on "ampua" alas Trumpin möläytystwiittejä.
Pelin idea on "ampua" alas Trumpin möläytystwiittejä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelin perusidea ampua alas Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän Trumpin möläytystwiittejä on osunut ajan hermoon. Jyväskyläläisen Psyon Gamesin kehittämä Trump vs. Science –mobiilipeli on saavuttanut kansainvälisissä medioissa poikkeuksellisen suurta kiinnostusta. Useat kansainväliset lehdet ovat julkaisseet artikkeleita suomalaispelistä.

Pelistä ovat kirjoittaneet muun muassa The Huffington Post, CMRubinWorld ja espanjaksi Eldiario.

Toimitusjohtaja Olli Rundgren kertoo, että pelin taustalla on hyvään tähtäävä tarkoitus kehittää nuorten kriittistä ajattelua.

Tarkoitus kehittää nuorten kriittistä ajattelua.

Olli Rundgren

– Yhdysvaltain presidentti on maailman vaikutusvaltaisin henkilö ja jos hänellä on kommentteja, jotka on vahvasti ristiriidassa tieteen kanssa, niin se on tosi huolestuttavaa.

Peli aktivoi suhtautumaan kriittisesti ja keskustelemaan maailmanlaajuisista politiikan ja tieteen ristiriidoista. Aiheita ovat muun muassa rokotteet ja ilmastonmuutos. Kesän alussa julkaistussa Trump vs. Science pelissä on näppäilemällä ”ammuttu” alas twiittejä jo yli 3 miljoonaa kertaa.

Trump vs science -peli tähtää nuorten kriittisen ajattelun kehittämiseen.
Trump vs science -peli tähtää nuorten kriittisen ajattelun kehittämiseen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Satiirissa on voimaa

Medialle peli on tarjoaa mahdollisuuden morkata muutakin kuin Trumpin hiuksia.

– Hauskassa pelissä on sisältöä. Satiirilla on historian saatossa kaadettu diktaattoreita ja siksi diktaattorit eivät tykkää koomikoista, velmuilee Rundgren.

Seisomme kaiken takana mitä teemme.

Olli Rundgren

Psyon Games tiedostaa, että Donald Trump saattaa hermostua pelistä ja ryhtyä vastatoimiin. Peli hyödyntää avoimesti miltei kaikkia Trumpin tavaramerkkejä.

– Tämä sopii meidän arvoihin ja seisomme kaiken takana mitä teemme. Ja vaikka hävittäisiin oikeudenkäynti, niin kyllä tämä on iso palvelus, vakuuttaa Olli Rundgren.

Psyon Gamesin seuraava peli on Antidote.
Psyon Gamesin seuraava peli on Antidote. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Peliyhtiöllä kovat tavoitteet

Psyon Gamesille globaali julkisuus sopii, sillä peliyhtiö tähtää tosissaan maailman ykköseksi kehittävien pelien tekijänä. Tavoitteena on inspiroida ihmisiä tieteeseen, ymmärrykseen ja oppimiseen. Netti- ja mobiilipelit ovat myös kätevä tapa tavoittaa ihmisiä, jotka eivät ole kovin lukeneita.

Yhtiöllä on tekeillä jo toinen, pian julkaistava viihteellinen tieteispeli Antidote, jonka tueksi haetaan joukkorahoitusta. Kilpailijoilla on miljoonabudjetit, mutta se ei Rundgrenia hidasta. Aikoinaan pokerimaailmassa menestynyt mies ei kaihda riskejä peliuran jälkeenkään.

Tehdään jotain millä on merkitystä.

Olli Rundgren

– Melkein kaikki rahat on sijoitettu yhtiöön. Samaa riskinottoa ja strategiapeliä on tässä yrittäjyydessäkin. Mutta nyt tuntuu, että tehdään jotain millä on merkitystä. Joka aamu kun herään, niin tulee tunne, että tehdään jotain hyödyllistä.

Suosittelemme sinulle