Hyppää sisältöön

Uutiskooste: Tämän tiedämme venäläiskoneiden epäillyistä ilmatilaloukkauksista

Rajavartiolaitos on aloittanut esitutkinnan torstain kahdesta epäillystä alueloukkauksesta. Ulkoministeriö pyytää Venäjältä selvitystä tapahtumista.

Suomen ilmavoimat tunnisti venäläisen Su-27-hävittäjän Porvoon edustalla lokakuussa 2016. Kuva: Puolustusvoimat

Ensimmäinen tieto Suomenlahden ilmatilaloukkauksista tuli julkisuuteen torstai-iltana. Silloin Suomen puolustusministeriö tiedotti aiemmin samana päivänä tapahtuneesta epäillystä alueloukkauksesta Porvoon eteläpuolella.

Perjantain vastaisena yönä puolustusministeriö tiedotti myös toisesta samankaltaisesta epäillystä ilmatilaloukkauksesta. Ilmavoimat teki molemmissa tapauksissa tunnistuslennon kohteeseen ja kuvasi venäläiskoneet.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) luonnehti epäiltyjä ilmatilaloukkauksia poikkeuksellisiksi.

– Kaikkea sattuu ja tapahtuu, mutta kyllä tämä kiistatta poikkeuksellista on, että kaksi ilmatilaloukkausta vuorokauden aikana on tapahtunut, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.

Myös Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja, komentajakapteeni Jari Järäinen piti alueloukkauksia poikkeuksellisina. Hänen mukaansa vastaavaa ei ole sattunut miesmuistiin.

Venäjä kiistää alueloukkaukset

Venäjä kiisti perjantaina hävittäjiensä loukanneen Suomen ilmatilaa. Venäjän puolustusministeriön mukaan kaikki maan ilmavoimien lennot tehtiin puolueettomalla alueella.

Ylen kokoaman listauksen mukaan Suomen ilmatilaa on loukattu kaikkiaan 30 kertaa kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Perjantaina Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat aiejulistuksen maiden välisestä puolustusyhteistyöstä tulevaisuudessa. Julistuksen mukaan Suomi ja Yhdysvallat aikovat lisätä yhteistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Myös tietojenvaihtoa on tarkoitus kehittää.

Ulkopoliittisen insitituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi pitävänsä todennäköisenä, että epäillyt ilmatilaloukkaukset olivat Venäjän protesti puolustusyhteistyötä koskevan paperin allekirjoittamisesta Yhdysvaltojen kanssa.

– Jos haluaa muistuttaa olemassaolostaan, se kannattaa tietysti tehdä niin, että siitä on vedettävissä jonkinlainen selvä linkki ja johtopäätös, Salonius-Pasternak kommentoi.

Puolustusministeri Niinistö sanoi eduskunnassa, että hän näkee yhteistyösopimuksella ja epäillyillä Venäjän ilmatilaloukkauksilla ajallisen yhteyden, mutta ei osaa sanoa muusta yhteydestä.

Suurlähettiläs sai kutsun puhutteluun

Helsingissä vieraillut Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work tuomitsi kommenteissaan epäillyt ilmatilaloukkaukset.

– Valitettavasti niistä on tulossa normi ennemmin kuin poikkeus. Minun on vaikea ajatella, että Venäjä pitäisi Suomea millään tavalla uhkana. Tällaisia toimia on vaikea ymmärtää, Work sanoi.

Suomen ulkoministeriö kutsui perjantaina Venäjän suurlähettilään Aleksandr Rumjantsevin puhutteluun epäiltyjen ilmatilaloukkausten johdosta. Ulkoministeriö pyytää Venäjältä selvitystä tapahtumista.

Perjantaina alkuillasta Rajavartiolaitos tiedotti, että se on aloittanut esitutkinnan epäillyistä ilmatilaloukkauksista. Esitutkinnassa selvitetään muun muassa koneiden lentoreittiä ja lentokorkeutta. Tutkinnan arvioidaan kestävän 1–2 viikkoa.

Suosittelemme sinulle