Hyppää sisältöön

Kuntaliitto: Kuntatalous ei kestä Hyssälän ehdotusta siirtää osa asumistuista kuntien kontolle

Kelan pääjohtaja siirtäisi kasvaneista asumismenoista osan kuntien maksettavaksi. Kuntaliitto ei ehdotukselle lämpene.

Timo Reina. Kuva: Suomen Kuntaliitto

Kuntaliiton mukaan kuntatalous ei kestäisi asumismenojen maksamisesta siirtyvää taakkaa.

– Kuntatalous ei kyllä kestä yhtään lisämenoja miltään suunnalta, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Reinan mukaan Kelan eläköityvän pääjohtajan Liisa Hyssälän ehdotus maksaisi kunnille satoja miljoonia euroja ja johtaisi verojen kiristyksiin.

– Sitä kautta sitten palvelujen leikkauksiin ja se taas vaikeuttaisi juuri heikoimmassa asemassa olevin ihmisten elämää, Reina maalaa.

Samalla hän muistuttaa, että kunnat voivat omilla toimillaan hyvin vähän vaikuttaa asumistukimenojen määrään ja asumisen loppuhintaan. Kaavoitus on Reinan mukaan vain yksi pieni tekijä asumisen hinnassa.

Hyssälä esitti Ylen Ykkösaamussa, että osa asumistukimenoista pitäisi siirtää kuntien kontolle. Näin kunnat pystyisivät muun muassa kaavoitusta lisäämällä hillitsemään asumisen kustannuksia.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan mukaan yhtälö ei toimi niin.

– Se yhtälö ei oikein toimi, että asumistukimenoja laitettaisiin kuntien maksettavaksi. Että ne sitten toimillaan pystyisivät hillitsemään asumismenoja. Valitettavasti se ei mene niin, Reina huomauttaa.

Työttömyys menojen kasvun taustalla

Asumistukimenot ovat kasvaneet ennen muuta työttömyyden nousun ja pitkittymisen myötä. Myös tukijärjestelmän muutokset ovat lisänneet kustannuksia.

– Paukut pitäisi keskittää työttömyyden alentamiseen. Se on asumismenojen kannalta aivan keskeinen asia, Reina muistuttaa.

Lisäksi hän haluaisi käydä läpi asumisen tukijärjestelmää kokonaisuudessaan. Myös ara-tukien toimivuutta pitää miettiä muun muassa kannustavuuden kannalta.

– Tietenkin asumismenoja pitää hillitä ja tuotantoa vauhdittaa, mutta myös kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvien normien vaikutusta hintaan pitää miettiä.

– Pääjohtaja Hyssälän huoli sinällään on täysin oikea, mutta tämä keino, että kipataan kulut kuntien piikkiin. Se ei ole tepsivä keino.

Suosittelemme sinulle