Hyppää sisältöön

Ällöttääkö oksennus? Saatat kärsiä emetofobiasta

Oksentaminen on kurjaa, mutta ei siitä kannata tehdä ongelmaa. Paitsi jos satut olemaan oksennuskammoinen. Pahimmillaan oksentamisen pelko aiheuttaa ahdistusta ja rajoittaa elämää.

nainen oksentaa vessanpyttyyn
Emetofobia voi alkaa missä iässä tahansa. Kuva: Mari Kahila / Yle
Paula Tiessalo

Kolmikymppinen Lotta Stenroos saattaa matkoilla syödä pelkkää paahtoleipää. Paniikinomaisesti oksentamista pelkäävä nainen ei halua ottaa pienintäkään riskiä saada vatsatauti. Toisaalta Stenroos osaa suhtautua fobiaansa myös huumorilla.

– Ei sitä nyt voi vakavasti ottaa, jos safarilla desinfioi omenan käsidesillä!

Oksentamiskammo eli emetobia saattaa olla yllättävän yleistä. Joidenkin tilastojen mukaan se on jopa viidenneksi yleisin fobia eli pelko.

On vaikea arvioida, milloin normaali oksentamisinho muuttuu fobiaksi. Viimeistään silloin, jos pelko alkaa rajoittaa elämää, kannattaa siihen hakea ammattilaisen apua.

Oksennuskammoa ei tarvitse hävetä

Emetofobia voi alkaa missä iässä tahansa. Usein sen laukaisee erityisen ikävä kokemus oksentamisesta esimerkiksi vatsataudin yhteydessä.

Pelko voi tuntua hävettävältä, varsinkin aikuisiässä. Eihän normaalin aikuisen pitäisi joutua paniikkiin tavallisesta oman kehon toimintaan liittyvästä asiasta!

Jos emetofobiaa piilottelee, se saattaa kroonistua. Siksi pelosta olisi tärkeää puhua.

Lotta Stenroos on saanut terapiaa emetofobiaansa. Hän on oksentanut viimeksi 24 vuotta sitten. Silti pelko elää mukana koko elämän. Sen kanssa on vain opittava elämään.

Lue Lotta Stenroosin koskettava tarina kokonaan Akuutin sivuilta.

Suosittelemme sinulle