Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mehiläinen ilmoitti hoitajien työtuntien vähennyksestä hoivakodeissa – "Vanhuksia ei ehditä nostamaan sängyistä"

Hoitajat ovat huolissaan vanhusten kohtelusta ja työntekijöiden jaksamisesta Mehiläisen omistukseen siirtyneen Mainio Vire -ketjun hoivakodeissa.

Vire Koti Kuopion Pirtti -hoitokoti
Kuva: Sakari Partanen / Yle
Salla Vuorikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Mehiläisen yrityskauppa Mainio Vire -ketjusta astui voimaan elokuun alussa. Uusi omistaja lähetti saman tien yksiköihin uudet ohjeet työvuorosuunnitteluun. Ylen tietojen mukaan uusi käytäntö on vähentänyt käytettävien työtuntien määrää ainakin osassa hoivakoteja, mikä puolestaan on herättänyt työntekijöiden keskuudessa huolta työvoiman riittävyydestä.

Hoitajien ammattijärjestöt Tehy ja Super vahvistavat Ylelle saaneensa syksyn aikana paljon huolestuneita yhteydenottoja työntekijöiltä useilta paikkakunnilta.

Järjestöt kertovat saaneensa yhteydenottoja Kuopiosta, Uudestakaupungista, Turusta, Lahdesta, Nokialta ja Hyvinkäältä. Tehyn järjestöasiantuntijan Arja Tuomisojan mukaan puhelut ja viestit ovat koskeneet samaa aihetta: miten toimia, kun hoitohenkilökuntaa pitää vähentää?

– Näiden jäseniltä saamiemme tietojen perusteella näyttää siltä, että he ovat joutuneet priorisoimaan pois tärkeitä asioita ikääntyneille. Asiakkaat joutuvat olemaan vuoteessa, heitä ei nosteta ylös sängyistä ja viriketoimintaa on jouduttu vähentämään. On tietenkin huolestuttavaa, että kesken hoitotyön joudutaan keittiöön lämmittämään ruokaa, Tuomisoja kertoo.

Superin yksityissektorin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens kertoo, että myös lähi- ja perushoitajien järjestö on tietoinen ja huolestunut tilanteesta. Super neuvottelee asiasta Mehiläisen kanssa.

Mehiläisen hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus.
Mehiläisen hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus. Kuva: Yle

Mehiläisen hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus myöntää, että Mainio Vireen hoivakotien työvuorosuunnittelua on uudistettu kaupan myötä.

– Meillä on tässä yhdistymisessä pyritty katsomaan eri käytäntöjä molemmissa yhtiöissä ja työvuorosuunnittelu on yksi asia. On pyritty tunnistamaan parhaita käytäntöjä. On totta, että joitain työvuorojärjestelyjä on muutettu.

Härus on haluton luonnehtimaan työvuorosuunnittelun muutoksia tarkemmin. Hän toteaa, että yrityksessä “katsotaan työvuorosuunnittelua parhaiden käytäntöjen kautta”.

Häruksen mukaan uudistuksen myötä joissain hoivakodeissa työtuntimäärät ovat vähentyneet, mutta joissain myös lisääntyneet.

Sähköposti paljastaa ohjeistuksen

Viime viikon keskiviikkona tehdyn Häruksen haastattelun jälkeen Yle sai haltuunsa sähköpostiviestin, jonka liiketoimintajohtaja Härus on itse lähettänyt kollegansa kanssa 1.8.2016 Mainio Vireen hoivakotien johtajille. Siinä hän toivottaa uudet työntekijät tervetulleiksi konserniin ja ilmoittaa työvuorosuunnitteluun tehtävistä muutoksista. 

“Suurin muutos on hoitohenkilökunnan ja avustavan henkilökunnan työtuntien laskennassa, jossa jatkossa käytettävissä olevien työtuntien suunnittelussa huomioidaan vuosilomatunnit. Käytännössä tämä tulee vähentämään käytössä olevaa tuntimäärää suunnittelujaksolle”, hän kirjoittaa.

Ylen tietojen mukaan postin jälkeen monen hoivakodin johdossa ihmeteltiin, miten palvelusta maksavan kunnan ja aluehallintoviraston edellyttämät hoitajamitoitukset jatkossa täyttyvät.

Saatuaan viestin haltuunsa Yle otti uudelleen yhteyttä Härukseen ja kysyi, mitä hän on tarkoittanut ilmoittaessaan sähköpostitse “käytössä olevan tuntimäärän” vähentämisestä.

– Tämä viesti, johon viittaat, on lähetetty elokuun alussa yhdistymisen alkuvaiheessa, jolloin ei ollut tarkkaa tietoa siitä, mikä todelllinen resursointi jokaisessa yksikössä on.

Voiko tämän käsittää millään muulla tavalla kuin siten, että työtunteja vähennetään?

– Meillä käytännössä tilanne on se, että osassa yksiköitä työtunteja on lisätty, osassa tunnit ovat pysyneet samana ja osassa tunteja on vähennetty.

Tämä sinun viestisi on siis ollut virheellinen?

–Tämän yhdistymisen alkuvaiheessa meillä syntyi tällainen olettama, että tuntimääriä voitaisiin myös vähentää.

kuvakaappaus
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Härus siis myöntää, että Mehiläisen aikeena on ollut laskea hoitotyön tuntimääriä hoivakotiketjussa kaupanteon jälkeen. Härus kuitenkin kiistää, että uudistuksen tavoitteena olisi säästäminen. Hän ei kuitenkaan halua avata tarkemmin tapaa, jolla työvuoroja suunnitellaan.

– Meillä ei ole minkäänlaista systemaattista tavoitetta vähentää tunteja. Tilanteet ovat erilaisia eri yksiköissä. Yksi keskeinen tunteihin vaikuttava tekijä on yksikön asukasmäärä, joka saattaa vaihdella. Seuraamme asukasmäärää viikoittain ja suunnittelemme yksikön tunnit sen pohjalta.

Tämän yhdistymisen alkuvaiheessa meillä syntyi tällainen olettama, että tuntimääriä voitaisiin myös vähentää.

Niklas Härus, Mehiläisen hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja

Hoivakodin johto irtisanoutui

Yksi suurimmista huolenaiheista Mainio Vire -ketjussa on ollut kuopiolainen Vire Koti Pirtti. Siellä hoivakodin johtaja ja vastaava hoitaja irtisanoutuivat sen jälkeen, kun uusista työvuorojärjestelyistä oli tiedotettu elokuussa. Sitä ennen johtaja oli kertonut työntekijöille, että työvuorolistoille on tulossa mittavia tuntivähennyksiä.

– Minulla on tieto, että tämä työvuorosuunnittelun muutos on ollut yksi keskeinen tekijä siinä, että he ovat lähteneet pois tästä yksiköstä, Tehyn Arja Tuomisoja kertoo.

Tehyn järjestöasiantuntija Arja Tuomisoja.
Tehyn järjestöasiantuntija Arja Tuomisoja. Kuva: Salla Vuorikoski / Yle

Hän vieraili Pirtissä syyskuun puolivälissä.

– Kun me astuimme sisään, uunit huusivat keittiössä ja henkilökunta ihmetteli, mitä heidän pitää tehdä. Heille oli siirtynyt keittiötehtäviä hoidettavaksi, kun henkilökuntaa oli vähennetty.

Jos työntekijät joutuvat kesken hoitotoimenpiteen hyppäämään keittiöön lämmittämään ruokaa, onko tämä hyvä tilanne?

– Siellä Pirtissä on aiemmin ollut kaksi avustavaa henkilöä ja nyt siellä on yksi. Kun katsomme muita yksikköjämme, olemme katsoneet sen riittäväksi resurssiksi. Ruokaa ei valmisteta siellä, vaan ateriat tuodaan valmiina yksikköön, liiketoimintajohtaja Härus selittää.

Kun me astuimme sisään, uunit huusivat keittiössä ja henkilökunta ihmetteli, mitä heidän pitää tehdä.

Arja Tuomisoja, Tehyn järjestöasiantuntija

Kaupunki tutkii hoitajamitoituksen

Mehiläisessä Pirtin ongelmat myönnetään. Yhtiössä kuitenkin nähdään, että hankaluuksien syynä on ollut henkilöiden irtisanoutuminen. Hoivapalveluiden liiketoimintajohtajan mukaan irtisanoutumisten syynä eivät ole olleet työvuorosuunnittelun uudistukset.

– Siellä Pirtissä on ollut aidosti todella haastava tilanne. Olen siitä todella pahoillani kaikille asukkaille, omaisille ja työntekijöille. Ihmisillä voi olla erilaisia syitä, minkä takia he ovat sieltä lähteneet eteenpäin, Härus selittää.

Hänen mukaansa vaadittu hoitajamitoitus ei täyttynyt Pirtissä elokuussa, mutta nyt sijaisrinkiä on vahvistettu ja tunteja on lisätty. Tehyn laskelmien mukaan 47-48 asukkaan yksikössä on arkivuorokauden aikana yhteensä 17 työntekijää. Mehiläisen mukaan asukkaita on 47 ja työntekijöitä arkena 18-19.  Ammattijärjestö katsoo, että Kuopion kaupungin vaatima hoitajamitoitus eli 0,56 hoitajaa per asiakas ei toteudu Pirtissä. Mehiläinen on asiasta eri mieltä.

Kuopion kaupungin valvontatarkastaja Kauko Pursiainen kertoo saaneensa hoivakodin tilanteesta paljon palautetta työntekijöiltä ja omaisilta. Hän kuuli asiasta hoivakodin johtajalta, kun johtaja kertoi irtisanoutumisestaan.

– Hän kertoi lähdöstään ja esitti huolensa siitä, että työntekijät saattavat joutua tiukille henkilökunnan vähäisyyden takia. Suunnitteilla on valvontakäynti asian selvittämiseksi.

Pursiainen kertoo käyvänsä tällä viikolla hoivakodin työvuorolistat läpi.

“En tunnista muita paikkakuntia”

Mehiläisen hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Härus myöntää siis Kuopion Pirtin ongelmat, mutta toteaa, ettei hän “tunnista samalla tavalla muita paikkakuntia”.

– Vastaavanlaista tilannetta kuin Kuopion Pirtissä en tunnista näissä muissa yksiköissä. Näihin täytyy ehdottomasti puuttua, jos sellaisia sieltä löytyy.

Myöhemmin Härus kertoi Ylelle selvittäneensä muiden mainittujen paikkakuntien tilannetta. Hänen mukaansa osassa - Helsingissä, Espoossa, Hyvinkäällä ja Nokialla - työtunnit ovat lisääntyneet ja osassa vähentyneet. Häruksen mukaan työtuntien karsimisen syynä on asiakasmäärän väheneminen.

Illan A-studio käsittelee Mehiläisen toimia ja hoitajamitoitusta tänään kello 21 alkaen TV1:llä

Suosittelemme sinulle