Hyppää sisältöön

Pietari kyllästyi ilkivaltaan – Mannerheimin muistolaatta poistetaan

Kohua herättäneen muistolaatan vastustajat ovat yrittäneet tuhota laatan jo monta kertaa.

Mannerheim-laatta punaisen maalin peitossa
Mannerheimin muistolaattaa töhrineet ihmiset ovat kertoneet laajentavansa protesteja, jos laattaa ei poisteta. Kuva: Sergei Kozhanov / Yle
Marja Manninen

Pietarissa esillä oleva Suomen marsalkka Mannerheimin muistolaatta on määrätty poistettavaksi ja tuhottavaksi vuoden loppuun mennessä, kertoo uutistoimisto Interfax (siirryt toiseen palveluun).

Viime kesänä paljastettu Mannerheimin reliefi kertoo, että kenraaliluutnantti Mannerheim palveli Venäjän armeijassa vuodesta 1887 vuoteen 1918. Muistolaatta on sijoitettu Pietarin sotilasinsinööri-instituutin ulkoseinään Zaharevskaja-kadulla.

Muistolaatta herätti alusta asti poikkeuksellisen rajua vastarintaa. Erityisesti kansallismieliset ryhmät ja pietarilaisten veteraanijärjestöjen edustajat paheksuivat sitä siksi, että Mannerheim johti Suomen joukkoja Leningradin piirityksen aikana.

Laatta on töhritty punaisella värillä jo kolme kertaa. Punaväri symboloi Leningradin piirityksessä kuolleiden verta.

Reliefiä on myös yritetty tuhota ampumalla ja hakkaamalla.

Laatan paljastajien on poistettava se

Laatan vastustajat ovat myös syyttäneet Venäjän valtiojohtoa leningradilaisten kärsimysten vähättelystä. Laatan paljastustilaisuuteen osallistuivat presidentti Vladimir Putinin silloinen kansliapäällikkö Sergei Ivanov ja maan kulttuuriministeri Vladimir Medinski.

Muistolaatalle on löytynyt Pietarista myös puolustajia. Heidän mielestään Mannerheim oli tärkeä tutkimusmatkailija, joka kartoitti matkoillaan laajoja tuntemattomia alueita Venäjän Kaukoidässä.  

Pietarin kaupungin johdolle tapaus on ollut kiusallinen, sillä laatan omistus on epäselvä eikä sen kiinnittäminen sotilasinsinööri-instituutin seinään ole rikos.

Interfaxin mukaan Pietarin kaupunki on nyt kuitenkin päättänyt poistattaa laatan. Interfaxin haastatteleman nimettömän virkamieslähteen mukaan laatan joutuvat tuhoamaan ne, jotka sen seinään sijoittivat.

Suosittelemme sinulle