Hyppää sisältöön

Japanilaiset pyhiinvaeltavat kanteleet kainalossa Suomeen katsomaan panssarivaunua – ja rahoittavat sille katosta kymppitonnilla

Animaatioelokuvan innoittamana Parolan Panssarivaunumuseossa on tänä syksynä nähty japanilaisturisteja panssarivaunun ympärillä tapailemassa Säkkijärven polkkaa kanteleella. Museon joukkorahoituskampanjaan he ovat lahjoittaneet 10 000 euroa, jotta panssarivaunuille saataisiin katto päälle.

Yle Uutiset Häme: Japanilaiset pyhiinvaeltavat suomalaiselle panssarivaunulle
Yle Uutiset Häme: Japanilaiset pyhiinvaeltavat suomalaiselle panssarivaunulle

Japanilaiset ovat rahoittaneet arviolta jo reilun kymppitonnin verran rahaa Parolan Panssarimuseon joukkorahoitushankkeeseen. Museon on tarkoitus kerätä 60 000 euroa tämän kuun loppuun mennessä. Nyt on kasassa noin 40 000 euroa, josta japanilaisten osuus on siis kolmasosa.

Tänä syksynä parisenkymmentä japanil aista on pyhiinvaeltanut Hattulaan panssarivaunu BT-42:n luokse. Osa on tullut ainoastaan tuon vaunun takia Suomeen.

– Täällä vietetään pitkä aika. Kuvataan paljon ja nimenomaan BT-42:sta erityisen pitkään. Jotkut tulevat seuraavana päivänä vielä uudestaan, kertoo Pinja Tawast. Tawast liittyy kuvioon siten, että hänen ja hänen puolisonsa Sanmagumo-ryhmä on tehnyt sarjakuvaa suomalaisesta sotahistoriasta. He ovat myös kääntäneet Panssarimuseon joukkorahoituskampanjasta tietoa japaniksi.

Japanilaisturisteilla on myös aidot suomalaiskanteleet mukana.

– Jotkut suomifanit ovat innostuneet soittamaan kanteletta. He soittavat vaunun luona Säkkijärven polkkaa.

Panssarimuseon museojohtaja Timo Teräsvalli kertoo olleensa ensin kovin yllättynyt japanilaisturistien antamasta huomiosta.

– Suurimmaksi osaksi he ovat nuoria tyttöjä, jotka ovat tulleet vanhempiensa kanssa. Osa on pukeutunut verkkapukuun ja hattuun, elokuvan teeman mukaisesti. Äkkiä tästä sarjakuvasta ja elokuvasta kehittyi kultti ja villitys.

Sotasurkimus on elokuvan vikkelä tähti

Japanilaiset intoutuivat Panssarimuseon hankkeesta, kun viime vuonna Japanissa julkaistiin anime-animaatioelokuva Girls Und Panzer. Tarina kertoo kolmesta Suomi-henkisestä lukiolaistytöstä, jotka osallistuvat panssarivaunuturnaukseen. Yksi panssarivaunuista on BT-42, jonka kannella yksi päähenkilöistä soittaa kanteleella Säkkijärven polkkaa.

Kuvataan paljon ja nimenomaan BT-42:sta erityisen pitkään. Jotkut tulevat seuraavana päivänä vielä uudestaan.

Pinja Tawast

BT-42-vaunuja käytettiin esimerkiksi Viipurin taisteluissa vuonna 1944. Vaikka vaunu on elokuvassa nopea ja ketterä, sodassa se oli panssarivaunujen pohjamutaa. Ainakin osa vaunuista hylättiin maastoon teknisten vikojen ja juuttumisten takia.

Ainut jäljellä oleva kappale on Parolannummen museossa.

Parolannummella on nähtävillä ainut BT-42-mallinen panssarivaunu, joka selvisi sodasta. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Sotateemasta turistihoukutin?

Miten suomalaisvaunu sitten on päätynyt japanilaiselokuvan osaan? Japanilaisen pienoismallivalmistajan takia, mikäli on uskominen Sanmagumo-ryhmän Suomili!-kirjan artikkelia.

– Pienoismallivalmistaja Tamiya on tehnyt tästä mallin, jota on myyty Japanissa. Sillä on jo tunnettuus olemassa.

Vaikka moni on matkustanut Suomeen BT-42:n kiilto silmissä, on suomalainen sotahistoria vienyt japanilaisia mennessään. Panssarivaunufanit kiertävät usein myös muita sota-aiheisia museoita. Sodat kiinnostavat japanilaisia, jotka kokevat aiheen jokseenkin tabuksi omassa kotimaassaan, arvioi Tawast.

– Juuri tällä hetkellä buumi on käynnissä. Kyllä se mielestäni kannattaisi käyttää hyväksi, ja esimerkiksi jakaa tietoa erilaisista museoista.

Suosittelemme sinulle