Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Saksassa polttomoottoriautojen kielto etenee

Saksan liittoneuvoston kannanotolla ei ole suoranaista lainvoimaa, mutta Saksa aikoo lobata kiellon puolesta myös EU:ssa.

Ruuhkautuneita autoja moottoritiellä Etelä-Saksassa
Liikenneruuhka A8-moottoritiellä Salzburgin ja Münchenin välillä syyskuussa 2016. Kuva: Matthias Balk / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan liittoneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jonka mukaan uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kielletään vuodesta 2030 alkaen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Der Spiegel -lehti.

Liittoneuvosto haluaa näin edistää päästöttömien ajoneuvojen kauppaa. Pariisin ilmastosopimuksen mukaan liikenteen ilmastopäästöt on saatava loppumaan lähes kokonaan vuoteen 2050 mennessä, mikä edellyttää radikaaleja uudistuksia.

Jos liittoneuvoston kanta hyväksytään, vuoden 2030 jälkeen Saksassa voisi myydä uusina vain päästöttömiä tai hyvin vähäpäästöisiä ajoneuvoja. Sellaisia ovat sähkö- ja vetykäyttöiset autot sekä hybridit.

Liittoneuvosto on hallintoelin, joka koostuu Saksan osavaltioiden edustajista. Sillä ei tässä tapauksessa ole omaa päätösvaltaa, sillä päätökset tekee parlamentti, liittopäivät. Päätettävän asian on kuitenkin saatava liittoneuvoston hyväksyntä, että se voi tulla hyväksytyksi.

Esitys polttomoottoriautojen kieltämisestä sai laajan poliittisen tuen. Sitä kannattivat niin konservatiivien kuin sosiaalidemokraattienkin johtamat osavaltiot.

– Jos Pariisin sopimus ilmastoa lämmittävien päästöjen rajoittamisesta halutaan todella panna täytäntöön, uusia polttomoottoriautoja ei voida sallia vuoden 2030 jälkeen, sanoi vihreitä edustava kansanedustaja Oliver Krischer.

Liittoneuvosto toivoo myös, että vastaava määräys pannaan toimeen koko EU:n laajuisena.

Euroopan maista myös Norja ja Hollanti ovat rajoittamassa polttomoottoriautoja.

Saksassa polttomoottoriautojen kieltäminen herättänee keskustelua, sillä maassa on suuri autoteollisuus, joka valtaosin tuottaa perinteisiä automalleja.

Korjattu typpikäyttöiset autot vetykäyttöisiksi klo 8.32.

Suosittelemme