Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tyttöjä joutuu naimisiin joka seitsemäs sekunti

Pelastakaa Lapset -järjestö on julkaissut tiistaina, kansainvälisenä tyttöjen päivänä, raportin tyttöjen asemasta eri maissa. Maailmassa naitetaan alle 15-vuotias tyttö joka seitsemäs sekunti. Lapsimorsiamien määrä on voimakkaassa kasvussa.

Afgaanimorsian
12-vuotias afgaanimorsian. Maiden epävakaus ja köyhyys lisää lapsiavioliittojen määrää. Kuva: Farahanaz Karimy/EPA
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapsiavioliitot ovat edelleen huolestuttavan yleisiä, joka seitsemäs sekunti joutuu alle 15-vuotias tyttö naimisiin.

Esimerkiksi Afganistanissa, Jemenissä, Intiassa ja Somaliassa jopa kymmenvuotiaita tyttöjä naitetaan, ja usein vieläpä paljon vanhemmille miehille. Lapsiavioliittojen määrä kasvaa muun muassa konfliktien takia, tyttöjä naitetaan yhtenä perheen selviytymiskeinona.

Myös köyhyys lisää lapsiavioliittoja. Esimerkiksi Nigeriassa köyhimmistä tytöistä naitetaan 40 prosenttia alle 15-vuotiaana, kun taas rikkaimmista tytöistä vain 3 prosenttia

Suomi on maailman toiseksi paras maa tytöille

Järjestön tiistaina julkistamassa raportissa on laitettu maat paremmuusjärjestykseen sen perusteella, millaista on olla tyttö. Arvioinnissa on tarkasteltu lapsiavioliittoja, koulutusta, teiniraskauksia, äitiyskuolemia ja naisparlamentaarikkojen määrää.

Maailman parhain maa tytöille on raportin mukaan Ruotsi, Suomi on toiseksi paras maa. Norja on kolmanneksi paras ja Tanska kuudenneksi.

Häntäpäässä ovat Niger, Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Mali ja Somalia.

Lapsiavioliitot lisääntyvät, vaikka niiden pitäisi vähetä

Kun tyttö menee naimisiin varhain, hänen koulunkäyntinsä jää usein kesken. Riski joutua perheväkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi on suuri.

Tytöt tulevat varhain raskaiksi ja synnyttävät lapsia ennen kuin heidän kehonsa on siihen täysin valmis. Tällä voi olla tuhoisia vaikutuksia heidän sekä heidän lastensa terveydelle.

– Lapsiavioliitto aloittaa noidankehän, jossa tytöiltä viedään heidän perusoikeutensa oppia, kehittyä ja olla lapsia, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön toiminnanjohtaja Helle Thorning-Schmidt.

Kansainvälinen yhteisö on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteissa poistamaan lapsiavioliitot vuoteen 2030 mennessä. Mutta jos nykyinen kehitys jatkuu, lapsiavioliittojen määrä päinvastoin kasvaa.

YK:n lastenrahasto Unicef arvioi, että alaikäisenä avioituvien naisten määrä nousee nykyisestä 700 miljoonasta noin 950 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä ja 1,2 miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

Suosittelemme