Hyppää sisältöön

Kauran vienti kannattaa - Helsingin Myllyn investoinnit Vaasaan jatkuvat

Helsingin Mylly on panostanut seitsemän vuotta kauran vientiin. Yritys avasi huhtikuussa toisen kauramyllyn Vaasan tehtaalleen ja lupaa lisää investointeja.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Kauralla riittää tällä hetkellä kysyntää. Buumi näkyy investointeina esimerkiksi Helsingin Myllyn Vaasan tehtaalla. Helsingin Mylly on investoinut Vaasan kauramyllyynsä useita miljoonia viime vuosina ja yhtiöstä kerrotaan, että investoinnit jatkuvat myös ensi vuonna.

– Tämän kokoiselle pkt-yritykselle aika rohkeita ja suuria siirtoja. Me ollaan tehty seitsemän vuotta tätä tavoitteellista kauravientiä ja se on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Menekki tuntuu koko ajan vain paranevan, Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela toteaa.

Kuuselan mukaan kaurabuumi on kasvanut erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Buumin innoittamana Helsingin Mylly avasi huhtikuussa toisen kauramyllynsä Vaasassa.

Helsingin Mylly työllistää tällä hetkellä noin 100 ihmistä, heistä 30 on Vaasassa. Yrityksen liikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa.

Kaakkois-Aasia kasvava vientikohde

Helsingin Myllyn tuotteita päätyy ulkomaille teollisille käyttäjille säkkitavarana. Kuluttajapakattuna tuotteet leviävät eri toimijoiden merkeillä ympäri maailman. Helsingin Mylly itse ei toimi kuluttajamarkkinoilla omalla brändillään ulkomailla, koska se olisi Kuuselan mukaan yritykselle liian suuri ponnistus.

Mylly vie kauratuotteita kolmeenkymmeneen maahaan. Tuotteita lähtee maailmalle niin Afrikkaan, Amerikkaan kuin Aasiaankin ja Kuuselan mukaan vienti kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä suurin vetovoima on Kaakkois-Aasiassa.

– Kaura sillä kulmalla maailmaa on suhteellisen eksoottinen vilja, koska sen kasvuala on pitkälti Australia, Kaakkois-Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Lähtötaso on ollut siis pieni. Mutta toinen syy ovat ruokatrendit, mitkä ovat globaaleja, kun kuluttajat löytävät saman infomaation. Siellä lähdetään ehkä pienistä luvuista, mutta kasvu on suurempaa, Miska Kuusela toteaa.

Suosittelemme sinulle