Hyppää sisältöön

Bob Dylan saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon

Ruotsin Akatemia onnistui yllättämään jälleen. Se jakoi kirjallisuuden Nobel-palkinnon yhdysvaltalaiselle laulaja ja lauluntekijä Bob Dylanille.

Bob Dylan
Pia Parkkinen

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saa Bob Dylan. Ruotsin Akatemia perusteli valintaansa toteamalla, että Dylan on luonut uutta runollista ilmaisua amerikkalaiseen lauluperinteeseen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tunnustus menee jollekin muulle kuin kirjailijalle, runoilijalle tai näytelmäkirjailijalle. Dylania on veikkailtu nobelistiksi aiemminkin, mutta valinta oli silti yllätys.

75-vuotias Dylan tunnetaan muun muassa kappaleistaan Blowin’ in the Wind, Knockin’ on Heaven’s Door ja Mr. Tambourine Man.

Dylanin ura on jatkunut jo viiden vuosikymmenen ajan. Hänen muusiikillinen tyylilajinsa on folk, blues, country, rock ja gospel. 

Dylan on erityisesti uransa alkuvaiheissa ottanut lauluissaan kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Hänen teksteissään on sekä pasifistisia että rasisminvastaisia näkemyksiä.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on suuruudeltaan kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 860 000 euroa. Viimeksi palkinto meni amerikkalaiselle, Toni Morrisonille, vuonna 1993.

Kirjallisuuden Nobelia on jaettu vuodesta 1901. Palkinnon on tähän mennessä saanut 113 kirjailijaa, joista 14 on ollut naisia. Viime vuonna palkinto meni valkovenäläiselle Svetlana Aleksijevitšille.

Palkinnonsaajan julkisti Ruotsin akatemian sihteeri Sara Danius kello 14 alkaneessa tilaisuudessa Tukholmassa.

Suosittelemme sinulle