Hyppää sisältöön

Ikä hidastaa missin tahtia – Anne Pohtamo: "Välillä unohdan, mitä olin tekemässä"

Yrittäjä ja suosikkimissi Anne Pohtamo nauttii työstään ja isoäitiydestä.

Anne Pohtamo Kouvolassa
Kuva: Petri Niemi / Yle
Petri Niemi

Yrittäjä Anne Pohtamo elää työntäyteistä arkea, johon kuuluvat muun muassa juontokeikat ympäri maata. Kaikki ei kuitenkaan pyöri työn ympärillä.

– Isoäitiys on paras ja ihanin asia tällä hetkellä. Minusta tuli vähän yli vuosi sitten mamma.

Isoäitiys on paras ja ihanin asia tällä hetkellä.

Anne Pohtamo

Yksi suomalaisten suosikkimisseistä, Miss Suomi ja Miss Universum vuodelta 1975 kerää yhä ihmisten huomiota ja nimikirjoitusten pyytäjiä turuilla ja toreilla liikkuessaan.

– Ikäpolveni ja vähän nuoremmatkin vielä muistavat missiaikani. Sitten on tilanteita, joissa isoäiti ja äiti patistavat tytärtään luokseni pyytämään nimikirjoitusta ja tyttö katsoo ja kysyy Miksi mä tuolta tädiltä hakisin nimmaria, naurahtaa Pohtamo.

Ihmisten kanssa toimiminen tuntuu hänestä kuitenkin luontevalta.

– Minussa on karjalaisuutta isäni puolelta. Olen avoin, sosiaalinen ja lähestyn ihmisiä helposti.

Virikkeitä tarvitaan

Pohtamo piipahti Kouvolassa Senioreiden suhinat -tapahtumassa, johon sisältyi muun muassa muotinäytösten juontoa.

Mitä ikääntyminen hänelle itselleen merkitsee?

– Entistä enemmän pitää huomioida, että pitää itsestään huolta. Kyllä huomaa, että kaikessa hidastuu. Liikkeet hidastuvat ja välillä unohtaa, kun kävelee asunnon toisesta päästä toiseen, että mitä olin tekemässä, miettii Pohtamo.

Kaikki virikkeellisyys on tärkeää.

– Kävelen muutaman kilometrin työmatkat ja lenkkejä tyttäreni koiran kanssa. Nautin myös metsässä samoilusta ja sienestyksestä. Uusin lajini on vesijumppa.

Muoti ja ryhti

Yrittäjän hommien ja hengellisen työnsä lisäksi Pohtamo on edelleen tekemisissä muodin kanssa muun muassa juontamalla muotinäytöksiä.

Muoti on yksi asia, joka piristää ihmisiä ja itsetuntoa.

Anne Pohtamo

– Muoti on yksi asia, joka piristää ihmisiä ja ehkä vähän itsetuntoakin. Sitä tarvitaan, koska täällä ollaan vähän liian vaatimattomia ja nenä maassa.

Kouvolassa missiaikojaan muistellut Pohtamo mainitsi yhdeksi valttikortikseen tapansa kävellä, jota mannekiinikouluttaja Sanelma Vuorrekin oli koulinut.

– Kyllä se on osa kävelyäni edelleen varsinkin silloin, kun tiedän, että katseet kohdistuvat minuun. Tulee se mannekiinikävely ja ryhti paranee.

Ryhdin salaisuutta hän valaisee näyttämällä.

– Ryhdin keskipiste on täällä selässä keskellä lapaluiden välissä. Ajattele, että siellä on nappi. Kun se painetaan sieltä ulos, niin sieltä tulee ryhti eli rintakehä tulee ulos, hartiat vähän taakse ja pää menee luontevasta tuonne jatkeeksi.

Suosittelemme sinulle