Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kajaanin kirkossa kävi ammattimaisesti toiminut kerjäläisjoukko – vaativat kolehtia, ruokaa ja bensaa

Kajaanin seurakunta ei halua, että vastaava tilanne yllättäisi ketään. Kerjäläiset osuivat kirkkoherran mielestä kirkkokansaa arkaan paikkaan.

Kajaanin kirkko ulkoa.
Kajaanin kirkossa kävi sunnuntaina joukko kerjäläisiä. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Jarmo Nuotio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahdentoista kerjäläisen ammattimaisesti toiminut joukko hämmensi kirkkokansaa Kajaanissa sunnuntaina. EU-kansalaisen passia vilautelleet kerjäläiset tulivat sisälle kirkkoon jumalanpalvelukseen ja vaativat muun muassa kolehdin ohjaamista itselleen.

Kerjäläiset eivät tulleet Kajaanin evankelis-luterilaiseen kirkkoon summamutikassa, tuumaa kirkkoherra Marko Miettinen.

– Kirkossa kävi jo pari viikkoa aikaisemmin pariskunta, joka halusi apua. Silloin heitä autettiin, ja nyt kirkkoon tuli kerralla hyvin ammattimaisesti toiminut 12 hengen kerjäläisjoukko.

Ongelmatilanteissa tulemme jatkossa pyytämään apua vartiointiliikkeeltä tai poliisilta matalalla kynnyksellä.

Marko Miettinen

Miettisen mukaan sunnuntaina pyydettiin lapulla rahaa, jotta lapsille saadaan ruokaa. Kirkossa kävijöiden mukaan rahaa pyydettiin myös, jotta kerjäläiset pääsisivät pois Suomesta. Miettinen kävi kerjääjien autolla, ja käytti heitä myös ruokakaupassa.

– Ajattelin, että seurakuntaa ei voisi ainakaan syyttää heitteillejätöstä, joten vein heidät kauppaan. Kauppamatkalla lyöttäytyi mukaan neljä ihmistä, jotka halusivat parasta, mitä kaupasta löytyy. Sen jälkeen minun olisi vielä pitänyt tankata heidän autonsa.

Poliisi-sana sai kerjäläiset katoamaan

Kerjäläiset osuivat Miettisen mielestä kirkkokansaa arkaan paikkaan.

– Kerjäläisten pääviesti oli, että kristityn pitää auttaa. Niin onkin, että mikäli joku on pulassa, häntä on autettava. Kun totesimme, että emme voi enää heitä auttaa, mutta teemme tässä yhteistyötä myös poliisin kanssa, koko porukka hävisi kerralla paikalta.

Kirkkoherran mielestä kirkkorauhaa pitäisi kunnioittaa.

– Jos kirkkoon tuleva joutuu ahdistumaan tällaisen kanssa, se on väärin. Apua saa toki tarvitessaan pyytää, mutta siinäkin täytyy pysyä kohtuudessa.

Lintukodon tunne katosi

Kajaanin seurakunta ei halua, että vastaava tilanne yllättäisi ketään. Miettisen mukaan varoitusviesti lähti eteenpäin.

– Ei ole enää näemmä Kainuukaan lintukoto. Sovimme sisäisesti, että avustuksemme muoto on selkeästi kolehti, jolla on sovitut ja tarkastetut kohteet. Ongelmatilanteissa tulemme jatkossa pyytämään apua vartiointiliikkeeltä tai poliisilta matalalla kynnyksellä.

Apua saa toki tarvitessa pyytää, mutta siinäkin täytyy pysyä kohtuudessa.

Marko Miettinen

Viesti tapahtuneesta lähti myös eteenpäin.

– Olemme lähettäneet tiedon muihin Kainuun seurakuntiin. Ainakin Puolangalla oli ollut vastaava tilanne sunnuntaina, siellä kerjääjiä oli tosin ollut kirkossa vain yksi.

Rikosylikomisario Jarkko Maksniemi Kajaanista kertoo, että Kuhmosta on hiljattain tullut tieto, että siellä olisi ollut ulkomaalaisia kukkakauppiaita kauppaamassa tuotteitaan. Varsinaisista kerjäläisistä ei Maksniemen mukaan ole tehty ilmoituksia. Kerjäläiset eivät Kainuussa ole yleinen näky, enemmän heitä näkyy isommissa kasvukeskuksissa.

– Muistaakseni takavuosina kerjäläisiä oli täälläkin, mutta heitä oli vähän. Kesällähän kerjäläiset yleensä liikkuvat, mutta täällä heidän määränsä on ollut hyvin vähäinen, Maksniemi kertoo.

Suosittelemme