Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

TV-lähetysten siirtäminen antenniverkosta valokuituun olisi miljardi-investointi

Antenniverkon televisiolähetyksiin aiheuttavia radiokelejä sattuu säännöllisesti. Häiriöiltä vältyttäisiin kaapelivastaanotolla, mutta sen ulottaminen koko maahan maksaisi valtavasti.

Television heikko signaali-teksti ruudussa.
Digitaalisena välitetty tv-kuva häipyy näkyvistä kokonaan, kun häiriöitä on tarpeeksi. Antenniverkossa säännöllisiä ongelmia aiheuttaa vaikea radiokeli. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Antti Heikinmatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Antenniverkon televisiolähetyksiä vaivaavista radiokeliongelmista voitaisiin päästä eroon, mutta se vaatisi koko maassa valtavat investoinnit.

Esimerkiksi tällä viikolla Meri-Lapissa ja Oulun seudulla on kärsitty säätilan muutoksien ja sumun aiheuttamista radiokeliin liittyvistä ongelmista tv-lähetysten vastaanottamisessa.

Ongelmista päästäisiin täysin eroon siirtämällä lähetykset valokuituun ja kaapeliin maan alle. Digitan tv-lähetystoiminnasta vastaavan johtajan Teppo Ahosen mukaan tämä ei kuitenkaan ole toteuttamiskelpoinen vaihtoehto.

– Suomi on hyvin harvaan asuttu maa. Karkeasti puolet Suomen asukkaista asuu sellaisissa taajamissa joissa on realistista nopeiden kaapeli- tai valokuituyhteyksien rakentaminen kotiin. Toinen puoli meistä asuu seuduilla, joilla langaton tiedonsiirto on se järkevin tapa, Ahonen perustelee.

Digita seuraa tilanteen kehittymistä kuitenkin koko ajan ja keskustelee esimerkiksi teleoperaattorien kanssa eri lähetystavoista.

– Varmaan jos se olisi järkevää taloudellisesti, niin kaapeleita ja valokuituja olisi jo huomattavasti suuremmassa osassa kotitalouksia. Puhutaan miljardien investoinnista.

Suosittelemme sinulle