Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tärinä saattaa purkaa traumoja – "Monissa muissa kulttuureissa ymmärretään tärinän rentouttava vaikutus"

Täriseminen koetaan toisinaan heikkoudeksi. TRE-kouluttajan mukaan kuitenkin tärinää voi käyttää stressin purkamiseen ja rentoutukseen.

Kirsii Törmi ja Jyrki Rytilä
Kuva: Jonna Karjalainen / Yle
Jonna Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

KAJAANI Vapina ja tärinä nähdään länsimaisessa kulttuurissa heikkoutena. Juhlapuhujan tärisevä ääni, pomon edessä haavanlehden lailla värisevä työntekijä tai surusta vapiseva hautajaisvieras saattavat aiheuttaa kanssaihmisissä vieroksuntaa tai negatiivisia tunteita.

TRE-kouluttaja Jyrki Rytilän mukaan varsinkin Pohjoismaissa nolostelu ja häpeä johtuvat sosiaalisista syistä.

– Kun joku vapisee, niin toinen sanoo, että älä herranjumala nyt vapise, kun häntä itseään pelottaa vapina, Rytilä sanoo.

Rytilän mukaan vapina on kuitenkin jotakin aivan muuta kuin heikkoutta – hänestä se on luontainen tapa vapautua stressistä, kivusta, pelosta ja traumoista. Sitä harrastaa kehräämisellä itsensä rentouttava kotikissakin.

– Monissa muissa kulttuureissa ymmärretään tärinän rentouttava vaikutus. Esimerkiksi synnytyksen jälkeen äiti saa täristä ja hautajaisissa täristään suru pois, Rytilä kertoo.

Tärinä käyntiin seitsemän liikkeen avulla

Tärinän käynnistäminen on myös opittava taito. Ihmisen tärinän voi käynnistää esimerkiksi TRE-menetelmän kautta. Kirjainyhdistelmä tulee englanninkielen sanoista Tension, Stress & Trauma Releasing. Menetelmän on kehittänyt amerikkalainen stressin- ja traumanhoidon asiantuntija David Berceli.

– Alunperin menetelmä on syntynyt siitä, että on ollut sotatilanne tai luonnonkatastrofeja. Niiden yhteydessä on huomattu, että jos ihmiset tärisevät, niin he saavat vähemmän stressioireita ja pääsevät palautumaan kehollisesti paremmin, Rytilä selventää.

TRE-kouluttaja Jyrki Rytilä näyttää toimittaja Jonna Karjalaiselle muutaman TRE-menetelmän liikkeen.

TRE-kouluttajana toimiva Rytilä väittää, ettei ole yhtään ihmistä, joka ei olisi tärissyt.

– Meidän hermostossamme on luontainen kyky purkaa jännitys tärisemällä.

Kun joku vapisee, niin toinen sanoo, että älä herranjumala nyt vapise.

Jyrki Rytilä

Harjaantuneempi TRE-mestari saa tärinän käynnistymään itsestään. Seitsemän liikkeen avulla tärinän saa käyntiin Rytilän mukaan sellainenkin, joka ei ole syventynyt oman kehonsa hallintaan. Liikkeillä aktivoidaan pelkolihas, eli lonkankoukistajalihas.

– Ensin tehdään perusliikeet, jotka vähän venyttävät ja rasittavat meitä. Sitä kautta alkaa neurogeeninen tärinä. Tärinää tehdään 15 minuuttia, 20 minuuttia tai puolituntia. Sitten jaetaan vähän kokemuksia. Kun harjoituksia on tehnyt jonkin verran, tärinä käynnistyy ihan automaattisesti ilman alkuliikkeitä, Rytilä opastaa.

Stressin purkautumisesta vahva tunnereaktio

Rytilä tutustui menetelmään kymmenisen vuotta sitten ystävänsä kautta. Hän väittää, että menetelmä purkaa päivittäisen stressin, auttaa parempaan uneen ja purkaa myös vanhoja traumoja, joita kehoon on kertynyt vuosien saatossa.

– Siinä vaiheessa se energian määrä, joka itsensä koossa pitämiseen ja kontrolliin menee, vaihtuu turvallisuuden ja kehossa olemisen tunteisiin. Energia vapautuu muuhun hyödylliseen käyttöön, Rytilä näkee.

Stressi tai syvälle pinttyneet traumat voivat joissakin tapauksissa purkautua voimakkaastikin.

– Kehon syvempiäkin kerroksia voi purkaantua, jolloin voi tulla tuntematta jääneitä tunteita tai tarinoita mieleen.

Rytilä kertoo, että menetelmää käytetään moneen eri tarkoitukseen, esimerkiksi sotilaiden kuntoutukseen ja toimintakyvyn parantamiseen.

Kirsi Törmi ja Jyrki Rytilä
Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

– Hierojat, fysioterapeutit ja osteopaatit ovat ottaneet tämän omakseen. Tätä on tehty myös palomiehille, Rytilä kertoo.

Urheilijat rentouttavat myös itsensä ennen tai jälkeen suorituksen tärinän avulla.

– Kuopiossa voimanostajat ovat käyttäneet tätä palautuakseen suorituksesta.

TRE:hen tukeutuvat myös jotkut ramppikuumeesta kärsivät, kuten laulajat, näyttelijät ja tanssijat.

Sata ohjaajaa Suomessa

Rytilä on kouluttanut Suomessa yhteensä 60–70 ohjaaja. Ohjaajia on Suomessa vähän yli sata.

– Monet kouluttautuvat ohjaajaksi omaksi ilokseen, koska he haluavat tietää tämän taustat ja harjoittelumenetelmät.

Usein tärisen ennen nukkumaanmenoa, koska sitten nukun paljon paremmin.

Jyrki Rytilä

Rytilä tärisee edelleen päivittäin.

– Joskus lyhyempiä pätkiä, niin vireystila nousee ennen esitystä tai urheilusuoritusta. Usein tärisen ennen nukkumaanmenoa, koska sitten nukun paljon paremmin.

Kirsi Törmi ja Jyrki Rytilä
TRE-menetelmä on myös osa Kajaanin Greneraattorila esi-iltansa viime viikolla saanutta Routa-ryhmän POST-esitystä. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Jyrki Rytilä esiintyy yhdessä tanssitaiteen tohtorin Kirsi Törmin kanssa Kajaanin Generaattorilla ensi-iltansa saaneessa POST-teoksessa, joka yhdistää nykytanssia ja aikijujutsua. Teos hyödyntää myös TRE-menelmää. Se on toiminut harjoittelemisen muotona koko työprosessin ajan.

– Minulle se on merkinnyt tosi isoa asiaa nykytanssijana ja kehollisena puuhastelijana. Se yhdisti aivan uudella tavalla kehon linjoja ja lihaksistoa ja faskian toiminta tuli paljon joustavammaksi, Törmi kuvailee kokemuksiaan.

Suosittelemme sinulle