Hyppää sisältöön

Ei mikään leipäkone – Gartner: 3D-tulostimien markkina tuplaantumassa joka vuosi

Markkinatutkimusyhtiö Gartner ennustaa 3D-tulostimille vääjäämättömän tasaista yleistymistä lähivuosina. Kun viime vuonna toimitettiin noin 200 000 printteriä, määrä lähestyy kahta miljoonaa vuonna 2018.

3D-tulostin työstämässä kompressorin pyörää. Kuva: Jyrki Ojala

3D-tulostimien maailmanlaajuiset toimitukset tuplaantuvat joka vuosi, arvioi markkinatutkimusyhtiö Gartner. Tänä vuonna 3D-tulostimia kaupataan yli 450 000 kappaletta.

Esineiden tulostaminen ei vaikuttaisi aivan heti ohimenevältä teknologiavillitykseltä. Kasvu jatkuisi nopeana ja tasaisena ainakin vuoteen 2018, Gartner arvioi.

– Alkuun markkina oli pienten piirien, mutta 3D-tulostaminen on nopeasti muuttumassa laajaksi valtavirran teknologiaksi, sanoo Gartnerin varatutkimusjohtaja Pete Basiliere.

Tulostimilla loihditaan käteentuntuvia esineitä, usein tuotteiden prototyyppejä tai vaikkapa varaosia. Esimerkiksi Suomessa muutama vuosi sitten kolmiulotteinen tulostaminen rinnastettiin lähinnä teolliseen käyttöön ja tutkijoiden ihmeleluksi. Nyt laitteita on useissa kirjastoissakin kansalaisten käytössä. Kotiin hankkimisen esteenä tavallisella tallaajalla lienee muutamiakin. Hinnat ovat vielä tällä haavaa kovia, ja järkevien esineiden tulostus vaatii taitoa ja osaamista.

Gartner ennustaakin, että enimmäkseen markkina kasvaa koulujen, yritysten ja luovien alojen tarpeesta.

Viime vuonna tulostintoimituksia oli maailmanlaajuisesti noin 220 000. Tämän vuoden arvio on Gartnerilla yli 450 000. Ensi vuonna määrä olisi vajaan miljoonan ja vuonna 2018 jo 1,8 miljoonaa.

Suomessa on pari 3D-tulostimien valmistajaa. Kangasalla toimiva Prenta kertoo toimittaneensa toissa kesän jälkeen yli 200 laitetta, joista puolet oppilaitoksiin. Perusopetuksen uudessa opetussuunnitelmassa mainitaan materiaalia lisäävät teknologiat, mitä moni koulu toteuttaa hankkimalla parintuhannen euron 3D-tulostimen.

– Tulostinta käytetään eniten teknisessä työssä, mutta niitä on käytetty myös kuvaamataidossa ja köksässä, sanoo Prentan toimitusjohtaja Riku Rusanen.

Ruokaa ei sentään kotitaloustunnilla muovista tulosteta, vaan päivänvalon on nähnyt pullamuotti. Kotikäytössä Rusanen näkee, että tulevaisuudessa suomalaiset voisivat tulostaa sisustustavaraa, uuden ovenkahvan rikkoutuneen tilalle – tai sivubisneksen itselleen.

– Asiakkaat ovat perustaneet omia yrityksiään laitteen ympärille, Rusanen sanoo.

Useilla tekniikan aloilla toimiva Siemens on arvioinut, että 3D-tulostaminen halpenee viidessä vuodessa 50 prosenttia. Silti nähtäväksi jää, totuttautuvatko kuluttajat käyttämään kolmiulotteista tulostamista kuten paperistakin – lainaamalla työpaikan konetta.

Suosittelemme sinulle